Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Gyorsteszttel, lakással és védőfelszereléssel segítik az orvosokat

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 04. 06. Covid-19 | Hírek | Videók Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:02

A koronavírus-járvány kapcsán eddig bevezetett kormányintézkedések alig érintették pozitívan a várost, a legutóbb meghozott döntések pedig pénzügyileg kifejezetten rosszul fogja megélni Gyöngyös – mondta hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján Hiesz György polgármester hozzátéve: a gépjárműadó helyben maradó részének elvonása, valamint az egész ország területére kötelezően bevezetett díjmentes parkolás csaknem 200 millió forintos kiesést jelent az év hátralévő részében Gyöngyösnek.

A gépjárműadó kapcsán 100 millió 200 ezer forintról, míg a parkolási díjat érintően 60-70 millió forintról kell lemondania a városnak. A polgármester úgy vélekedett, hogy a kormány intézkedéseivel éppen azokat sújtja, akik eddig is főként önerőből és elsőként tudtak tenni azért, hogy megfékezzék a járványt, és elejét tudják venni a tömeges megbetegedésnek.

A koronavírus-járvány a helyi termelést is jelentősen visszavetette. A jelenlegi állapotot és a várható következményeket figyelembe véve, a gazdasági visszaesés miatt a polgármester további 750 millió forintos kiesést prognosztizált, ami tovább súlyosbítja a város költségvetésének helyzetét.
A városvezető szerint a megváltozott gazdasági és pénzügyi környezet miatt az év közepén, de legkésőbb az ősszel, Gyöngyösnek egy teljesen új költségvetésre lesz szüksége.

A helyi járványhelyzettel kapcsolatban elhangzott: Gyöngyösön nincs újabb megbetegedés, továbbra is egy fertőzöttet tartanak nyilván, házikaranténban pedig 16-an vannak.

– A hatékonyabb kommunikáció érdekében a napokban a város 65 év feletti lakóinak eljuttatunk egy levelet, amiben arra kérjük őket, fogadják meg a megelőzésre vonatkozó tanácsokat és maradjanak otthon. Erre azért van szükség, mert azt tapasztaltuk, hogy sokan tévesen értelmezték a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat – tette hozzá a polgármester. – Az időseknek és a betegeknek továbbra sem tanácsos elhagyni az otthonukat. Ha segítségre van szükségük a bevásárlásban vagy a gyógyszerkiváltásban, kérjék az önkormányzat önkénteseinek segítségét. Minél többen éljenek ezzel a díjmentes szolgáltatással.

A helyi kommunikációt és a hiteles információk közzétételét segíti az önkormányzat által megjelentetett Gyöngyösi Újság áprilisi száma is, melyben a hasznos tanácsok és tudnivalók mellett a legfontosabb helyi intézkedésekről is beszámolnak.

Hiesz György továbbá bejelentette: az önkormányzat megrendelte azokat a gyorsteszteket, amelyek 10-15 perces vizsgálattal képesek kimutatni a fertőzést az emberi szervezetben. A szűrést a szociális szférában dolgozókon, az irányításban résztvevőkön és a háziorvosokon végzik majd el, hiszen többségében és leggyakrabban ők érintkeznek idős, beteg ellátottakkal. A város továbbá felkészült arra, hogy elegendő gumikesztyűvel, szájmaszkkal és fertőtlenítővel is ellássa a gondozásban és segítségnyújtásban résztvevőket.

– A Bugát Pál Kórház vezetésének megkeresésére arról döntöttem, hogy minden, időközben megürült bérlakást felajánljuk azoknak az orvosoknak, akik Gyöngyösre jönnek gyógyítani. Már többen is jelezték szándékukat, kedden ketten meg is érkeznek, és megkapják az üres lakásokat, melyeket a járvány elmúltával visszaadnak a városnak – tette hozzá Hiesz György megköszönve azt a hősies helytállást, amit az egészségügyi dolgozók, a szociális területen tevékenykedők és a rendvédelmi szervek munkatársai tanúsítanak a járványhelyzet kezdete óta.

A polgármester továbbra is arra kért mindenkit, hogy a vírus terjedésének lassítása érdekében mindenki maradjon otthon, de ha mégis kimozdul, tartsa be a szigorú előírásokat.

Mivel még mindig vannak, akik nem tesznek eleget a szabályoknak, és nem veszik tudomásul, hogy a megfelelő védekezés életeket menthet, a városvezető bejelentette: keresik annak törvényi lehetőségét, hogy a zárt, nagyobb csoportot, tömeget befogadó helyiségekben kötelezően elrendelik a kesztyű és a maszk használatát Gyöngyösön.

https://www.facebook.com/gyongyos.oldala/videos/1551581188352662/
Kiemelt tartalmak