ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Gyöngyösön kétszer is tesztel a Debreceni Egyetem

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 05. 06. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:16

Ma kezdődik Gyöngyösön az az országos méretű központi koronavírus-szűrés, melyen a város KSH által kiválasztott 65 lakója vesz részt. Fontos, hogy a tesztelésre véletlenszerűen kiválasztottak mindenképpen vegyenek részt a vizsgálaton, segítve a vírus elleni védekezést.

Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.


A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.
Gyöngyös is bekerült a mintába, így a településen élők közül 65 előre kiválasztott személyt kértek, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.


A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.


A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.


A szűrővizsgálatokat Gyöngyösön a Debreceni Orvostudományi Egyetem munkatársai végzik el. A tesztelésnek a Kolping Ház ad otthont, de az idős, vagy beteg embereket igény esetén otthonukban is felkeresik, és ott végzik el a vizsgálatot.
Gyöngyösön május 6-án és 13-án 8–14 között tesztelik a kiválasztott pácienseket.

Kiemelt tartalmak