Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Enyhítenek, de az idősek védelme továbbra is fontos

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 05. 04. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:16

Hiesz György polgármester sajtótájékoztatón ismertette a május 4-től érvényben lévő új szabályokat, és azok gyöngyösi vonatkozását.

 1. Az önkormányzat módosította a szabadtéri piac helyi nyitvatartását, ahol a 65 éven felüliek minden nap 7-től 8:30 óráig vásárolhatnak.

  A fedett piac további működésének lehetőségeiről a létesítményt üzemeltető társasházkezelő gondoskodik. Addig is az eddig érvényben lévő központi szabályozás szerint meghatározott vásárlási idősávokban vehetők igénybe a piaccsarnok szolgáltatásai.

  A 65 éven felülieknek javasolt, hogy saját egészségük védelme érdekében hetente egyszer vásároljanak be, kerüljék a forgalmas üzleteket, a piacot pedig lehetőleg csak hétvégén látogassák.

  A központi rendelkezések értelmében az üzletekben mind a vásárlóknak, mind a kiszolgáló személyzetnek kötelező a szájmaszk és a kesztyű használata. Ez a szabály érvényes a szabadtéri piacon árusítókra, a Mátra Művelődési Központ és a városháza alkalmazottaira is. A szabályok betartását az önkormányzat ellenőrzi.

  Gyöngyösön is minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat.

  Megnyithatnak a terasszal, kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóegységek, az asztalok és a vendégek közti 1,5 méteres távolság betartása mellett. 
 1. Ismét nyitva lesznek a korábban bezárt városi intézmények és létesítmények. Megnyitnak a játszóterek, melyek fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodik az önkormányzat, a felnőttek által használható fitneszparkok, a fitneszjátszóterek, valamint a szabadtéri sportpályák. Ezek mindegyike saját felelősségre használható.

  A városi strand két szabadtéri medencéit a kötelező hatósági vízminőség-vizsgálatot követően nyitják csak meg. A minősítés néhány hét múlva megtörténik, ezután kezdődhetnek el a vízisport-edzések is, melyeken – beleértve minden egyéb más sportághoz kapcsolódó edzést is – a fiatalkorúak csak szülői nyilatkozat ellenében vehetnek részt.

  A nagyobb szabadtéri sportpályákat a lakosság hétköznap 6-10 óra, valamint 19-21 között, hétvégén pedig korlátlanul veheti igénybe mérkőzések hiányában.

  A város minden sportlétesítményében elkezdődhetnek az edzések.

  Ismét látogatható Sástó, ahol a kilátótorony felújítás miatt továbbra is zárva tart.

  Kikapcsolódásként pedig a csoportos összejövetelek helyett a közelben lévő Mátra kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra a szabadtéri kerékpározáshoz, a kocogáshoz, futáshoz és az erdei sétához.

  Kinyit a Mátra Művelődési Központ is, ahol rendezvényeket nem, csupán edzéseket, klubfoglalkozásokat, próbákat lehet szervezni. A csoportos foglalkozásokat csak a 65 év alattiak látogathatják.

  Augusztus 15-ig minden városi rendezvény elmarad. Ezek megrendezéséről, valamint az esedékes városi kitüntetések átadó ünnepségének megszervezéséről a nyár végén döntenek.

  Megfelelő óvintézkedések mellett semmi nem korlátozza a vallási szertartások, az esküvők és a temetések lebonyolítását.
 1. Elindul a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a fogorvosi és a védőnői szolgálat. Minden esetben előzetes telefonos bejelentkezés szükséges, a rendelőkben – ahol óránként legfeljebb 4 embert fogadnak – megmérik a páciensek hőmérsékletét, és kötelező a 1,5 méteres távolság betartása.

  Gyöngyösön a Debreceni Orvostudományi Egyetem munkatársai 67 páciens bevonásával a Kolping Házban kezdi majd meg a helyiek tesztelését, bekapcsolódva az országos koronavírus-szűrőprogramba. 

  A szakrendelők járóbeteg-ellátásának rendjét a Bugát Pál Kórház saját hatáskörben szabályozza majd.
 1. Az önkormányzatnál továbbra is korlátozzák az ügyfélforgalmat. Személyes ügyintézésre csak akkor van lehetőség, ha az mindenképpen elengedhetetlen. Ilyen például az anyakönyvezés.
  Egyéb esetben továbbra is telefonon, illetve elektronikusan lehet az ügyeket elintézni.

  A város és a hivatal vezetéséről a tisztségviselők heti váltásban gondoskodnak annak érdekében, hogy a munkavégzés egy esetleges lebetegedés során is folyamatos legyen.

  A testületi ülések továbbra is elmaradnak, ám a polgármester a képviselő-testület tagjainak véleményét figyelembe véve hozza meg döntéseit.
 1. A tömegközlekedés továbbra is szünetel Gyöngyösön. Egyrészt az idősebb korosztály védelme érdekében.

  Április 30-tól ügyeleti rendben működik a Dobó Úti Bölcsőde és Óvoda, ahol jelenleg 11 óvodás és 23 bölcsődés ellátásáról gondoskodnak. Igény esetén újabb intézményeket is megnyit az önkormányzat.

  A parkolás továbbra is ingyenes Gyöngyös és a Mátra egész területén.
 1. Ahogyan eddig is, az önkormányzat a jövőben is gyorstesztekkel segíti a háziorvosokat és asszisztenseiket, a szociális területen, valamint a hivatalban nap mint nap feladatot ellátókat. Ez mindenképpen fontos annak érdekében, hogy biztosított legyen a betegek, az idősek és a város életének zavartalan ellátása. 

Hiesz György polgármester végezetül azt kérte a gyöngyösiektől, hogy továbbra is cselekedjenek felelősségteljesen, hogy a járvány gyors terjedése megelőzhető legyen.

A városvezető figyelmeztetett az idősek további fokozott védelmére. A fiatalabb korosztálytól mértékletességet és gondoskodást, az idősebbektől pedig türelmet és körültekintő óvatosságot kért. Továbbá felhívta a figyelmet azokra az önkormányzat által díjmentesen biztosított szolgáltatásokra, melyek a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában segítik az időseket.

Az önkormányzat az elmúlt 53 napban lehetőségeihez mérten mindent megtett annak érdekében, hogy megóvja a gyöngyösieket egy nagyobb járványhullámtól és a vírus gyors terjedésétől. A polgármester arra figyelmeztetett: ezt követően sok múlik az egyéni felelősségvállaláson annak érdekében, hogy az elmúlt csaknem két hónap alatt elért eredmény a veszélyhelyzet könnyelmű kezelése miatt ne vesszen kárba.

Kiemelt tartalmak