Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

G.I. Jane, avagy ne dőljön be a romantikus csalóknak

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 02. 07. Hírek

Újfajta csalásforma terjed a neten, ezúttal központban a “romantika”. Amiről persze szó sincs, csak pénz kicsalásáról.

A legelterjedtebb a “romantikus csalás” műfajában manapság a szíriai katona-sztori, amikor is a csaló arra hivatkozva kér pénzt, hogy jelenleg a messzi Szíriából nem fér hozzá a számlájához. A társkereső oldalak felhasználóit sem kímélik a pénzéhes csalók.

A sztorik egészen eltérőek, a csalók módszere, hogy – álprofilok mögül – ismerkedni kezdenek a neten, aztán áldozatukat “behálózva” gyorsan rátérnek a kölcsönkérésre – figyelmeztet legfrissebb bűnmegelőzési hírlevelében a rendőrség.

A társra vágyók közül társkereső oldalakon és egyéb online platformokon is vadásznak a csalók, a rendőrség azt tanácsolja: mindenképp legyenek körültekintően és “egyészséges bizalmatlansággal” fogadják az efféle, idegenektől érkező, ellenőrizhetetlen megkereséseket.

Hogy ne járjanak úgy, mint az a sértett, aki egy állítólagos szíriában szolgáló nőnek küldött négyezer dollárnyi összeget. Annak ellenére, hogy a “nő” mindvégig ügyelt arra, hogy kizárólag online, írásban érintkezzenek, így semmilyen élő – online, vagy telefonos – kapcsolatfelvétel nem történt közte és a sértett között. A sértett akkor fogott gyanút, amikor a második pénzkérés is megérkezett, ekkor tett feljelentést. Ekkorra már azt is “kinyomozta”, hogy egy nigériai bankszámlára utalt korábban.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya arra is figyelmeztet: mindig legyen gyanús, ha egy társkeresős ismerkedés során a partnerrel lehetetlen “élő” kapcsolatot felvenni, s így meggyőződni róla, hogy valójában ki is ő.

Szintén ébresszen gyanút, ha a most legnépszerűbb “szíriai katonás” történet helyett olyannal áll elő a reménybeli partner, hogy azért kér kölcsön, mert épp nagyobb összeget nyert, vagy örökölt, csak most ahhoz épp nem fér hozzá. Ne vegyék komolyan, hogy egyálalán létezik a nyeremény, vagy örökség, azt pedig végképp ne, hogy ha pénzt küldenek a kérésre, akkor azt bármikor is viszontlátják.

Mint ahogy a társkereső partnert sem fogják sosem látni.

Kellő óvatossággal nagyon sok esetben megelőzhető, hogy áldozattá váljanak, ha mégis megtörténik a baj, akkor forduljanak a rendőrséghez, az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számán.

Kiemelt tartalmak