ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Ismét nőtt a születések száma

2022. 02. 04. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2022. 02. 14. 16:16

Tavaly 935 baba született Gyöngyösön, száztízzel több, mint tavalyelőtt. A halálozási adatok viszont – a covid miatt is – aggodalomra adnak okot a trendeket illetően is.

Városunk kórházát nem csak a helyiek választják, hanem a térség kismamái között is népszerű. Az idei január 25-ei adatok alapján pedig már 63 gyermek látott napvilágot, köztük Dániel, Dorottya és Dorián is, akik hármas ikrek, de idén már született két ikerpár is. A tavalyi adatok pedig kifejezetten imponálóak, különösen azért, mert folytatódik a növekedési trend, az előző évinél száztízzel több baba – pontosan 935 – született a gyöngyösi kórházban.

Takács Tímea anyakönyvvezető elárulta az idei slágerneveket is, még mindig az Anna, Hanna a leggyakoribb a kislányok között, a fiúknak pedig leggyakrabban a Kevin és a Noel nevet adják a szülők. Ezzel együtt egyre gyakrabban választanak hagyományos neveket is, mint például a Franciska, Veronika, Éva, illetve a Vilmos, a Gyula, a János.

Halálozás – fogyatkozunk

A halálozási adatok szerint tavaly 1025 elhunytat anyakönyveztek, kiugró hónap a március és a december volt, amikor a 125-öt is elérte az elhunytak száma. Közismert, hogy míg 2020. márciusától október 20-ig minden nap megkapta az önkormányzat a kormányhivataltól a gyöngyösi covid-adatokat, ezután az adatközlés hirtelen megszűnt.

Az önkormányzat tavaly kétszer is közérdekű adatigénylést nyújtott be a hatóság felé, mindkét esetben 45 napos határidővel reagált a kormányhivatal. 2020. március 1. és 2021. május 31. közötti időszakban 122 halálos áldozat volt Gyöngyösön. 2021. június 1. és december 16. között pedig 31 gyöngyösi halálos áldozat volt. Fontos, hogy a fenti, kormányhivatal által közölt adatok a gyöngyösi lakcímmel rendelkező személyekre vonatkoznak.

Az idei halálozási adatok is aggodalomra adnak okot, hiszen a már említett 63 születéssel szemben eddig idén már 93 elhunytat anyakönyveztek.

Kiemelt tartalmak