Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

“Emlékezni nem elég, tennünk kell a jövőért”

2023. 08. 20. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 09. 01. 11:23

Elődeink megtették a kötelességüket a múltban, a ma élőknek a jelen alakításában, a jövő megalapozásában van feladatuk – mondta dr. Szén Gabriella, az augusztus 20-ai városi ünnepség szónoka az új kenyér megáldása előtt. Szent István-napon egész napos programokkal, vásárral és vidámparkkal várták az ünneplőket a Fő téren.

Fotó: M. Tihanyi Stella

A Szent Bertalan-templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődtek a Szent István-napi programok Gyöngyösön, amit a hagyományos kenyérszentelő ceremónia követett a Fő téri nagyszínpadon. Az új kenyeret Balog Gyula kanonok-plébános áldotta meg, az ünnepségen a Cantus Corvinus Vegyeskar és Fliszár Odett, a Gyöngyösi Játékszín tagja működött közre.

Az ünnepség szónoka, dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő arról beszélt: augusztus 20-a arra kell, emlékeztesse a magyarságot, hogy elődeink egy stabil, biztos alapokon nyugvó közösség megteremtése érdekében szakítottak addigi életmódjukkal, letelepedtek a Kárpát-medencében, és elfogadtak egy új vallást, a kereszténységet. A képviselő szerint azonban emlékezni nem elég: „eleink megtették a kötelességüket a múltban, a ma élők felelőssége pedig a jelen alakításában, a jövő megalapozásában van, hogy Magyarország ugyanolyan stabil, biztos alapokon maradhasson meg nemzetnek egy nagyobb, erősebb közösségben, az Európai Unióban.”

Fotó: M. Tihanyi Stella

Dr. Szén Gabriella Ady Endre 1902-ben, az államalapítás ünnepén írt sorait felidézve úgy fogalmazott: nem boldog, mert István király országa 121 évvel később is ugyanazoktól a tünetektől szenved, és ismét azt látjuk, hogy az egyenlők között vannak kiváltságosok, és egyre többen félnek a holnaptól, a jövőtől, a sorstól.

A képviselő úgy fogalmazott: büszke rá, hogy magyarnak született, mert ez a nép sokszor bizonyította, hogy a balsors ellenében is képes a megújulásra, a talpon maradásra, és hisz benne, hogy a magyaroknak ez a tulajdonsága ezer év alatt sem kopott el.

Szent István-nap alkalmából egész napos programsorozattal várták az ünneplőket a Fő téren, ahol délután számos előadást láthatott a közönség, köztük nótaműsorral, a táncdalfesztiválok dalaival és gyerekprogramokkal. Az estét Sipos F. Tamás zenei műsora nyitja, majd egy élő legenda, Kovács Kati koncertje zárja a gyöngyösi augusztus 20-át, amely ünnepi vásárral és vidámparkkal is kiegészült.

Nézze meg galériánkat az ünnepségről!
Kiemelt tartalmak