Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Elhunyt Zeltner Imre (1933-2021)

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 11. Hírek

Életének 88. évében elhunyt Zeltner Imre, a Vidróczki Néptáncegyüttes alapítója, Gyöngyös Pro Civitate-díjas díszpolgára.

Művészeti munkáját a Diósgyőri Vasas Néptáncegyüttes alapító tagjaként kezdte, majd táncolt a Miskolci Nemzeti Színház tánckarában. A gyöngyösi kitérő gyárban 1951-ben szervezte meg első néptánc csoportját, majd 1962-ben megalapította a Vidróczki Néptáncegyüttest, mellyel 1969-ben életre hívta az Észak-magyarországi Néptáncfesztivált, melyet 1996 óta Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál néven szerveznek meg Gyöngyösön.
A Vidróczki Néptáncegyüttes táncos növendékeit 1970-ig tanította, utána a közösség munkájának és az együttes belső életének szervezésével foglalkozott.

„Egy idő után a hobbiból életcél lett, és még most is úgy jövök minden nap a művelődési házba, mintha dolgozni mennék. Ötven éve munkanaplót vezetek, és évente albumot készítek arról, mi történt az együttessel, hogyan fejlődött – nyilatkozta 2012-ben Zeltner Imre, aki még nyolcvan évesen is aktívan részt vett az amatőr művészeti csoport munkájában.

Elismerései:

  • megkapta a Vidróczki Néptáncegyüttes örökös tiszteletbeli elnöke címet;
  • Gyöngyös díszpolgára (1997);
  • Gyöngyös Város Kultúrájáért díj (2012)
Kiemelt tartalmak