Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A nehéz időkben is eredményesen működött a Gyöngyösi Városrendészet

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 11. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 05. 14. 12:12

A Gyöngyösi Városrendészet mindennapjaiba és tevékenységébe is beleszólt a pandémia. Az elmúlt egy évről, annak nehézségeiről, eredményeiről és a jövőbeni tervekről kérdeztük Ferenczy Dánielt, a szervezet igazgatóját.

– Tavaly év elején, amikor még nem lehetett sejteni, hogy milyen kihívásokkal nézünk szembe, melyek voltak azok a főbb célkitűzések, amelyek a 2020-as évre szóltak?

– Fő szempont volt, hogy a szervezet átalakuljon egy modern rendészetté annak érdekében, hogy eredményesebben és hatékonyabban tudjunk fellépni a renitensekkel szemben. Ehhez muszáj volt egy fiatalosabb, rugalmasabb és hatékonyabb szemlélet kialakítása. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a közbiztonságért dolgozó szervek békés egymás mellett élését az érdemi együttműködés váltsa fel, illetve bizonyos jogellenes elkövetési formák – a gondatlan állattartók vagy a illegális szemétlerakók – ellen radikálisabban és határozottabban lépjünk fel.

– A koronavírus-járvány mennyiben módosította a tavalyi elképzeléseket? Milyen kihívások elé állította a városrendészetet, jelentkeztek-e plusz feladatok?

– Olyan jellegű feladatellátások jelentek meg a városrendészek előtt, melyekre nem lehetett felkészülni. Azok a feladatok, amelyek eddig mindenki számára ismeretlenek voltak, mint a maszkhasználat, a kijárási tilalom ellenőrzése, valamint az egyéb védelmi intézkedések, melyekben feladatunk és jogunk volt eljárni, az első hullám alatti, fogalmazzunk úgy, demó módból napjainkra rutinná váltak. Sikerült ezeket megfelelő mértékben kezelni és kiválóan helytállni.

Ferenczy Dániel
Ferenczy Dániel

– Az év elején kitűzött célokhoz képest a városrendészet élete hogyan alakult az év végére?

– A szervezeti átalakulás megtörtént, és a pandémia ellenére a hatékonyságunkat is a háromszorosára tudtuk növelni. Nem csak teljesítettük, de túlszárnyaltuk a kitűzött célokat, ezt a 2020-as beszámolónk is alátámasztja.

– Ha a tavalyi évet és a 2021-es év elejét nézzük, melyek voltak a legnagyobb kihívást jelentő feladatok?

– Fontos volt, hogy a lakosság érezze, értük és nem ellenük dolgozunk. Túlléptünk a „kresz-rendőrség” mentalitáson, és számos egyéb feladattal, valamint eredménnyel bővítettük a palettánkat. Gondoljunk csak a több tucat elfogott körözött személyre, fülön csípett tolvajra, a rekord mennyiségben tetten ért illegális hulladék-kihelyezőkre. A korábban nem létező járőrszámunk is sikeres, manapság havonta átlagosan 52 bejelentés, segítségkérés érkezik. Szorosabb kapcsolatot alakítottunk ki a rendőrséggel és a polgárőrséggel. Ezenkívül rengeteg olyan, a város szempontjából meghatározó, a városért dolgozó szervezet irányába nyitottunk, melyekkel a korábbiakban semmilyen közös munka nem valósult meg. Elkezdődött egy e1gymás munkáját segítő információ-áramlás a szakterületek között. Ilyen például az Új Nap Egyesület, az Elmű-Émász, vagy az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Kft.

– Mi okozza a legnagyobb problémát a városban?

– A környezetszennyezés egy állandó, visszatérő probléma, azonban a magunk részéről elmentünk a „falig” ezen személyek felderítésében és tettenérésében. Illegális szemétkihelyezés és a köztisztasági szabályok megsértése miatt 135 esetben intézkedtünk sikeresen, több mint másfélmillió forint értékben szabtunk ki bírságot. Vannak bizonyos gócpontok a városban, ahol a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében többet járőrözik a gyalogos szolgálatunk a rendőrséggel közösen is.

– Az illegális szemétkihelyezések hatékonyabb felderítése mellett melyek azok a problémás területek, melyeknél szintén javulást ért el a szervezet?

– Felléptünk a gondatlan állattartókkal szemben. Az márciusban megtartott akciónak országos híre is ment, a közvélemény rendkívül pozitívan fogadta. Soha ennyi intézkedés nem történt az illegális árambekötés visszaszorításában, és visszaszorult a köztéri szeszesital-fogyasztás is.

– Ez az év is elég bizonytalannak tűnik. Ennek fényében melyek a legfőbb prioritások?

– A pandémia végeztével elkezdjük a felkészülést a „Szomszédom a felügyelő” program előkészítésére és végrehajtására, amelyet terveink szerint lakossági utcafórumokon mutatunk be az állampolgároknak. A program célja a lakosságközelibb körzeti rendészet megjelenítése, melynek egyes elemei országos szintű innovációnak tekinthetők az önkormányzati rendészetek között. Szeretnénk, ha elindulna egy pozitív folyamat, ha tovább erősödne a városrendészet jobb megítélése, és, ha az állampolgárok segítségével hatékonyabban tudnánk fellépni azokkal szemben, akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait.

Kiemelt tartalmak