ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Drónok lepték el Pipis-hegyet

2021. 11. 24. Hírek

Mentésgyakorlatot hajtott végre a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete a Pipis-hegyen. A tagok segítséget nyújtanak a hatóságoknak például eltűnt személyek utáni kutatásban, határvédelemben, különböző mentési és felderítési feladatokban. Legfontosabb célkitűzésük, hogy drónjaikkal gyorsan, hatékonyan tudjanak segíteni a bajbajutottakon.

Máthé Gergő, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének elnöke a Gyöngyösi TV-nek elmondta, 2019-ben alakultak és és számos sikeres akciót hajtottak végre a határvédelem területén, de eltűnt személyek keresésében, tömegbalesetek felderítésében vagy tűzfészkek felkutatásában is közreműködtek a katasztrófavédelemmel, rendőrséggel, mentőszolgálattal.

Rehák Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének észak-magyarországi régióvezetője hozzátette, szeretnék azt elérni, hogy régiós, aztán megyei szinten is rendelkezzenek egy-egy minden időjárási körülmények között, minden napszakban bevethető drónnal, így az eszközpark rendelkezésre állna, és már csak drónpilótát kellene hozzá keresnünk. Ehhez támogatókat keresnek.

Ahhoz, hogy valaki drónpilóta lehessen megfelelő térlátással kell rendelkeznie, mert sok esetben a drónt nem látni a kutatási feladatok végrehajtása során, így ezért a térlátás, a térben való elhelyezkedés és a drón mozgásának nyomon követése és minden helyzetben történő biztos kontrollálása a legfontosabb. -emelte ki Balogh Endre igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki szakértő.

A hétvégén megtartott gyakorlaton kiderült az is, hogy decembertől már a diszpécseri szolgálatuk is működni fog, és hamarosan közhasznú szervezetté válnak.

Borítókép: Gyöngyösi TV

Kiemelt tartalmak