Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Misztikus jelenségek az égbolton

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 11. 23. Hírek

A szemfülesek októberben több különleges fénycsóvát is megfigyelhettek az égbolton, ezek közül pedig a legkiemelkedőbb egy nagyon fényes villanás október 20-án este volt látható. Ám mielőtt bárki azt hinné, hogy földönkívüli életről van szó, van tudományos magyarázat.

A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Piszkéstető Obszervatóriumi rögzített október 20-án este fél hét körül egy nagyon fényes tűzgömböt, amely szinte az egész ország területéről megfigyelhető volt. Sárneczky, Krisztián kutatásvezető elmondta, hogy a közel telihold fényességű, fél méter átmérőjű meteor, a hangsebességnél ötvenszer gyorsabban, 17 km/mp gyorsasággal száguldott a Föld felé. Ez a kozmikus sebesség fénylésre gerjesztette a légkört, ez volt látható akkor este. A meteor minden apró darabja szétporladt és elizzott a légtérben, így nem ért földet.

Ha valaki szeretne gyönyörködni az űrben történő jelenségekben, akkor érdemes az égre tekinteni november közepén, akkor érkezik a Leonidák-meteorraj, igaz Sárneczky, Krisztián szerint ez most nem lesz annyira látványos, ugyanis megfigyeléseik szerint most nem olyan aktív a meteorraj, mint a 90-es 2000-es években, így kevésbé láthatók majd kitörések. Aki mindenképp szeretne hullócsillagot látni, annak jó hír, hogy december 13-án és 14-én érkeznek a geminidák. Akkor érdemes lesz 8-9-10 óra magasságában egy forró teával kiülni a teraszra, hiszen akkor megpillanthatjuk ezeket a hullócsillagokat. Ugyan a hold elég nagy lesz, amely ellensége a csillagászoknak, fénye ugyanis eltüntetni az égitesteket és meteorokat, ennek ellenére, szemtanúi lehetünk majd egy-két ilyen égi jelenséget.

Sárneczky, Krisztián elárulta azt is, hogy a Piszkéstető Obszervatóriumban profi csillagászati kutatások zajlanak jelenleg, megfigyelnek változó fényű csillagokat, Földre veszélyes kisbolygókat, úgynevezett szupernovákat, amelyek közeli és távoli galaxisokban felvillanó csillagok és csupa olyan érdekes dolgot, ami az égbolton történik, különleges, megmagyarázhatatlan jelenséget azonban még nem rögzítettek.

A szakember hozzátette, hogy habár a tudomány fejlődik és van abban valami jó, hogy az űrkutatás is olcsó lett, ez igencsak megnehezíti a csillagászok életét. Az Elon Musk és Bill Gates csatározásának levét úgy tűnik a csillagászat és idővel mi isszuk meg. Az egyre szaporodó műholdak ugyanis gyakran teszik tönkre az égi felvételeket, ha pedig a törpeműholdak felbocsátása ilyen mértékben növekszik, egy idő után eltűnhet a szabad szemmel látható csillagos égbolt is.

Csoportok által látogatható a Piszkéstetői Obszervatórium, ahol csillagász vezetésével lehet megismerkedni az ott folyó munkával, csillagászati kutatásokkal. A mátrai obszervatórium a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet hegyvidéki észlelő állomása, amely 15 év alatt épült a 60-as, 70-es években, miután szükség volt egy olyan helyre, amely távol van a fejlődő városoktól, közvilágítástól, iparosodástól. A mai napig itt észlelhető Magyarországon az egyik legtisztább és legsötétebb égbolt.

Borítókép: A képen a Piszkéstetői Obszervatórium legnagyobb, 1 méteres távcsövének kupolája látható, CSFK Csillagászati Intézet/AllSky7 Meteor Network konzorciuma

Kiemelt tartalmak