ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Döntsük el közösen, milyen legyen Gyöngyös!

2022. 04. 28. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 02. 15:17

Gyöngyös önkormányzata 2022-ben ismét meghirdeti a Részvételi Költségvetés programot. A projekt lényege, hogy a város költségvetésének egy adott részéről a lakosság közvetlenül dönthet. Alapvetően olyan javaslatokat várnak, melyek megvalósítási költsége 200 ezer és 4 millió forint közé esik.

Most minden gyöngyösinek adott a lehetőség, hogy javaslatait eljuttassa az önkormányzathoz, csupán egy jól megfogalmazott és konkrét ötlettel kell rendelkeznie.

Jelenleg három, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban, a piactéri Hamza Plázában és a Bugát Pál Kórház szakrendelőjének első emeletén kihelyezett gyűjtődobozban, valamint a városi honlap erre a célra létrehozott felületén, a reszveteli.gyongyos.hu aloldalon várják a javaslatokat legkésőbb május 22-ig. Az ötletekről később szavazni lehet majd, és azokat valósítják meg, amelyekre a legtöbben voksolnak.

A tavalyi részvételi költségvetés sikerére alapozva az önkormányzat arra ösztönözni a lakosságot, hogy éljen a demokrácia adta jogaival, szóljon bele, hogy adóforintjait milyen fejlesztésekre, milyen beruházásokra költse az önkormányzat.

A 2021-es részvételi költségvetés eredményeként megépült egy távolugrópálya a Kömlei Károly Sporttelepen, valamint az esélyegyenlőség jegyében öt belvárosi járdaszakaszt akadálymentesítettek.

Kárpáti István alpolgármester kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy a részvételi költségvetés önmagáért is hasznos intézmény, ugyanakkor áttételes előnyökkel jár azzal, hogy lehetőséget biztosít az állampolgárok számára a közügyekbe való beleszóláshoz, ezáltal is erősítve a helyi demokráciát.

A részvételi költségvetés menete

  1. Javaslattétel – Fontos, hogy:
  • a javaslatok az önkormányzat hatáskörébe tartozzanak. Egy javaslat lehet bármilyen jó, nem lehet megvalósítani, ha az önkormányzatnak nincs hozzá megfelelő jogköre.
  • a javaslatok 200 ezer és 4 millió forint közé eső összegből megvalósítható legyenek.
  • olyan javaslatokat várunk, amelyeknek a következő években számottevő fenntartási költsége nincs.
  • egy javaslat, illetve annak a megvalósulása ne egy-egy szűk csoport, hanem a városi közösség hasznára váljon.

2. Szűrés – Csak technikai jellegű, a fenti kritériumok alapján.

3. Szavazás – A lakosság szavazással dönt, a legtöbb szavazatot elnyert javaslatokat pedig az önkormányzat valósítja meg. Minden lakos három projektre szavazhat.

A projekt menetével és egyéb részletekkel kapcsolatban a reszveteli.gyongyos.hu aloldalon találnak bővebb tájékoztatást.

Kiemelt tartalmak