ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Csökkent több bérlakás bérleti díja

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 02. 16. 18:08

A koronavírus-járvány idején nem emelkedik, továbbá két komfortfokozatban pedig csökken a gyöngyösi önkormányzati bérlakások bérleti díja.

Gyöngyösön több mint tíz évig nem emelkedett az önkormányzati lakások bérleti díja, ezen tavaly jelentős lakbéremeléssel változtatott a képviselő-testület. Erre azért volt szükség, mert a befolyt összeg nem fedezte a lakások állagmegóvásával, felújításával kapcsolatos kiadásokat.

A 486 bérlakás az önkormányzat legnagyobb ingatlanvagyona, ennek megóvására, fejlesztésére, továbbá új bérlakások vásárlására is kell, hogy több forrás jusson a megemelt bérleti díjból. Ám a tavaly elfogadott bérlakásrendelet főként azokat a lakókat hozta nehéz helyzetbe, akik hét évet meghaladóan bérelnek önkormányzati ingatlant. Nekik ugyanis a hetedik évet követően minden évben 20 százalékkal emelkedett volna a bérleti díjuk. Ezt törölte el januári döntésével a polgármester, így az érintetteknek csupán egyszer, a hetedik évet követően növekszik 20 százalékkal az önkormányzati bérlakásokért fizetendő díj.

További változás, hogy a komfort nélküli lakások négyzetméter ára havonta 300, a félkomfortos lakásoké pedig 500 forintra csökkent. Az összkomfortos ingatlanok négyzetméteréért továbbra is 800 forintot kell fizetni minden hónapban.

A korábbiaktól eltérően a bérlőknek kauciót is kell fizetniük. A komfort nélküli és a félkomfortos ingatlanokért 50 ezer, az összkomfortos lakásokért pedig 100 ezer forintot.

A szociális alapon megállapítható bérletidíj-csökkentés pedig a jövőben már csak kérelem alapján nyújtható.

Az önkormányzat ösztönző szándékkal elsőbbséget biztosít a meglévő bérlőknek arra, hogy anyagi helyzetükhöz igazodva akár kisebb bérleménybe költözhessenek.

Ugyancsak ösztönzi az önkormányzat, ha valaki a bérleti díj csökkentése fejében vállalja a bérelt önkormányzati lakás felújítását. Ebben az esetben az állagmegóvásra fordított költséget beszámítják a bérleti díjba.

A helyi lakásrendelettel kapcsolatos tervezet a jóváhagyást követően lép életbe.

Kiemelt tartalmak