Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Civilek és politikusok fogtak össze egy tisztább Gyöngyösért

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 06. 10. 16:17

Május elejétől mintegy féltucatnyi civil szervezet, valamint Gyöngyös város képviselői is szerveztek hulladékgyűjtést a város számos pontján.

Mint arról korábban már beszámoltunk, több mint 22 millió forintot nyert a közterületeken elhelyezett illegális hulladéklerakók felszámolására a Gyöngyös Városi Önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, az az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-n keresztül kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” című felhíváson A 2021/TMOP/0150 számú nyertes pályázat keretében mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak a hulladéktelepekre a résztvevők.

A megvalósításba az elmúlt két hétben Gyöngyös Város Önkormányzata bevonta a lakosságot és a helyi civil szervezeteket is. A gyűjtés kézi és gépi erővel történt.

A gépi gyűjtést, valamint a hulladék elszállítását és elhelyezését a pályázat keretében kiválasztott NHSZ Észak-KOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi. Összességében eddig mintegy 300 köbméter hulladék gyűlt össze.

A megtisztítandó helyszínek között találhatóak bel- és külterületi lerakók is, melyekben a lakossági- és építési hulladékok mellett, gyakran elromlott elektromos eszközök találhatóak, de rengeteg például a használt autógumi, műanyag palack is. Az egyik helyszínről például eddig több mint 150 m3 használt autó- és ipari gépjármű gumit szállítottak el.

Problémát jelent azonban a hulladék újratermelődése. Sajnos előfordult, hogy már megtisztított részen ismét megjelentek az illegálisan lerakott szemétkupacok. Ezért kérjük a lakosság segítségét, ha illegálisan lerakott hulladékot, vagy éppen olyan személyt látnak, aki hulladékot helyez el, kérjük jelezzék a város megújult weboldalán, a Lakossági bejelentő menüpontban.

Sajnos a rendkívül csapadékos időjárás nagyon hátráltatja a hulladékgyűjtést. A sok eső miatt vannak olyan kültéri helyszínek, amik nehezen vagy egyáltalán nem közelíthetők meg sem gyalogosan, sem járművel. Ezért Gyöngyös Város Önkormányzata egyéni kérelmet nyújtott be a május végi határidő meghosszabbítására.

Kiemelt tartalmak