Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Az ígértnél jobb tesztet használt a szolgáltató cég

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 11. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 02. 27. 14:40

Gyöngyösön december óta elérhető az önköltséges Covid-tesztelési lehetőség, amely azoknak szól, akik tünetmentesek és szeretnék tudni, hogy fertőzöttek-e vagy sem. Mint ahogy arról a február 10-én, a gyongyos.hu oldalon megjelent A kormánypropaganda megint lenézi a gyöngyösieket című cikkünkben beszámoltunk, a szolgáltatást végző cég 12 687 Ft-ért végezte el a tesztelést fejenként, így az önkormányzat kasszájában, a hat tesztelési napon résztvevő 149 fő után 1892,3 Ft maradt. Természetesen ez a csekély összeg is a Koronavírus Védelmi Alapot gyarapítja.

A tesztek áráról, technológiájáról a tesztelést végző cég, az ArvaLab – Arvali Kft. ügyvezető igazgatója, Karvalics Attila nyilatkozott a Heolnak.

Önök végig az Acro Biotech influenza és Covid tesztet használták? Miért nem az eredetileg, a polgármester által beígért angol és osztrák teszteket?

– Társaságunk a piacon nem egyetlen tesztet képvisel, és nem azt kívánja minden áron értékesíteni, hanem az épp elérhető legjobbat. Az angol Edinburgh Genetics és az osztrák AMP antigén tesztjeit használtuk, mindkettő többször bizonyított is. A téli időszakban áttértünk az Acro Biotech rendkívül stabilan csúcsminőséget nyújtó kombinált influenza A/B-COVID-19 tesztjére, hogy kiküszöböljük a tévedéseket, amelyek esetleg a koronavíruséhoz hasonló tünetekkel járó influenzás megbetegedésekből fakadhatnak. Ez a teszt ugyanis mindkét fertőzést képes kimutatni és megkülönböztetni. Mi vezettük be Magyarországon azt a protokollt, hogy a pozitív teszteredményeket egy másik csúcsminőségű teszt felhasználásával ellenőrizzük. Azaz az Edinburgh tesztjeit korábban AMP-vel validáltuk, és fordítva is. Mindezt felár nélkül, mert így látjuk helyesnek és szakmailag indokoltnak.

Az Acro teszt akár 2300 forintért is beszerezhető?

– Igen, de a beszerzési árak között ma már egészen minimális a különbség. A művészet nem a pár száz forint kedvezmény kiharcolása, hanem az, hogy a vevő megtalálja – az ígéretek helyett – a valóban jó minőségű féltucat teszt valamelyikét. Cégcsoportunk nem csak forgalmazza őket, hanem sok ezer kihelyezett tesztelést le is bonyolított, hiteles szereplőként és szakértőként tartják számon a piacon. Több mint 100 gyorstesztet elemeztünk, mintegy 20-at ki is próbáltunk, és ez alapján választottunk. Ezek egy részét az állami egészségügy is alkalmazza. Az ACRO tesztje egyébként még az Edinburgh Genetics eszközeinél is magasabb érzékenységű. Mi mindig azt vallottuk, hogy minden egyes százalékpontnyi különbség emberi életeket jelenthet.

– Miért kellett a tesztre jelentkezőknek 12700 forintot befizetnie előre, az önkormányzat számlájára?

– Nem kellett. Aki akart, és úgy látta jónak, az fizette ki ezt az összeget, ami magában foglalta az elérhető legjobb tesztek egyikét és a szakszerű mintavételt egészségügyi szakszemélyzet közreműködését. Illetve az említett dupla biztonságot jelentő teszt használatot is, ami pótlólagos garanciát jelent a gyöngyösi polgároknak és vállalatoknak. Ennél alacsonyabb áron nem vagy nem ilyen minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz tudnak hozzájutni, esetleg sokat kellene utazniuk érte. A szervezés szempontjából jóval egyszerűbb volt ha az önkormányzat bonyolítja a kezdeményezését, és költségét egyben rendezi. A cégünk kiválasztása egyébként egy szakmai hírlevél utáni kapcsolatfelvétel révén történt, szakmai alapon. Az állami- és magánszférában egyaránt megtalálható referenciáink valószínűleg meggyőzőek voltak.

Tehát a különbözet a teljeskörű szolgáltatás díja, s ezt teljes egészében továbbította önöknek az önkormányzat?

– Igen, ám inkább úgy mondanám nincs különbözet. Egy díj van amit megkaptunk, s nem ezen a néhány jelentkezőn kell és lehet keresni. Ma Magyarországon az antigén tesztelések ára rendelőben 12 és 20 ezer forint között mozog, tipikusan 15 ezer. A kihelyezett tesztelések árában csak nagy létszámú, több száz jelentkező felett érhető el jelentős kedvezmény. Egy kihelyezett COVID-tesztelés során sem arról van szó, hogy a cégek egy 2300 forintos tesztet tízszer annyiért értékesítenek.

A PCR-mintavétel hatósági ára például 2500 forint. Mi is ezt alkalmazzuk, de időnként csak magasabb áron tudunk mintavevőt találni, így már minimum nettó 4800 forintnál járunk. Vannak egyéb, működési költségek, amelyek rakódnak az anyag- és közvetlen munkaerő árára. Ha nem egy rendelőben történik a vizsgálat, akkor a kiszállásnak is van díja. Ezek mértéke átlagosan körülbelül 3700 forint volt az elvégzett teszteken. Ehhez jön 17 százalék nyereség, így lesz az ár 10 ezer forint és a 27 százalék ÁFA, azaz 12700 forint. Tapasztalataink szerint aki orvosi háttérrel rendelkező szolgáltatót bíz meg a teszteléssel, és nem egy szabadúszó asszisztenst vagy mikrobiológust, az nagyjából ekkora árrést képes elérni, és hasonló összegért fog dolgozni. Ez jelenleg a piacon elérhető legalacsonyabb tartományban található. Egyébként ha tudjuk, tovább mérsékeljük majd a már amúgy is csökkentett tesztelési díjakat.

Forrás: heol.hu

Kiemelt tartalmak