ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A levegőből pásztázzák a parlagfüves területeket

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 08. 07. Hírek

Heves megyében a becslések szerint akár 80 ezer embernek okoz egészségügyi problémát a parlagfű, így idén már 4. alkalommal szervezte meg a Heves Megyei Kormányhivatal a helikopteres parlagfű-felderítést az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának gépével és munkatársaival. Pénteken a Pipis-hegyről pásztáztak a szakemberek.

A készenléti rendőrség helikopterével egyetlen nap alatt mintegy 163 ezer hektárnyi területet tudnak ellenőrizni, amely 73 település külterületét érinti és a megye teljes mezőgazdasági területét lefedi. Az ellenőrzött külterületek nagyságrendi növekedése mellett a fertőzött területek mértéke viszont csökkent.

A leginkább fertőzött részek a kukorica és napraforgó táblaszegélyek, vagy a nem művelt szőlők sorai. A levegőből gps koordinátákat rögzítenek a hivatal munkatársai, majd terepi felderítéssel is beazonosítják a fertőzött területeket, és aki nem tett eleget a védekezési kötelezettségének, hatósági eljárást indítanak ellene. A növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet.

Az elmúlt évben 17 millió 310 ezer Ft volt a kiszabott növényvédelmi bírság összege, ami az elmúlt évekhez viszonyítva alacsonyabb-számolt be róla a Gyöngyösi TV.

Kiemelt tartalmak