Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Városi karácsony: újra a Szent Bertalan-templomban ünnepelhettünk

2022. 12. 16. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 12. 23. 17:12

Az Arany János Általános diákjai adtak műsort a városi karácsonyi ünnepségen a Szent Bertalan-templomban. Az előadás után az önkormányzat közös gyertyagyújtásra várta a város lakóit a mindenki karácsonyfájánál.

Több mint huszonöt évvel ezelőtt az összetartozás erősítésének céljával rendeztek először városi karácsonyi ünnepséget Gyöngyösön. Az ünneplők akkor még a Fő téri mindenki karácsonyfájánál gyűltek össze, 15 éve azonban a Szent Bertalan-templom ad otthont az ünnepségnek – idézte fel az ünnep helyi hagyományait beszédében Hiesz György. A polgármester a koronavírus-járvány miatt tartott két év kényszerű szünet ismét a nagytemplomban mondhatta el ünnepi gondolatait, és arról beszélt: talán még soha nem volt ilyen fontos, hogy figyeljünk karácsony üzenetére, mint ma, amikor a szomszédunkban dúló háború gyerekek, asszonyok és idősek ezreinek életét követeli. A városvezető szerint a szeretet, az odafigyelés, a segítség és összetartozás jelenti az ünnep üzenetét, és a legtöbb esetben egy apró gesztus is elég ahhoz, hogy nehéz helyzetben lévő embertársainknak segítsünk szebbé tenni az ünnepet, ehhez azonban figyelnünk kell a körülöttünk élőkre és azokra az apró jelekre, amiket a nehéz helyzetbe kerültek megpróbálnak elrejteni a külvilág elől. Hiesz György úgy véli: az emberekben többségében a jó van túlsúlyban, és ha ebből a jóból tudunk adni, közelebb kerülhetünk karácsony lényegéhez.

Balog Gyula kanonok-plébános az Arany János Általános Iskolások műsorára utalta arra kérte az ünneplőket, engedjék, hogy a gyerekek megtanítsanak bennünket karácsony legfontosabb üzenetére, az igazi szeretetre. A plébános azt mondta: Istenhez az ember áll a legközelebb, az pedig, hogy Isten a saját képére teremtette az embert, nem abban nyilvánul meg, hogy orrunk és fülünk van, hanem a lelkünk mélyén rejlő karizmában, ami a gyerekekben érhető tetten a legtisztábban. Balog Gyula úgy fogalmazott: Jézus azért született a Földre, hogy megtanítson bennünket a szeretetre, ezért nyissuk ki a szívünket, és fogadjuk be a tanítását.

Az Arany János Általános Iskola diákjainak műsorát követően az ünneplő tömeg a mindenki karácsonyfájához vonult, ahol a hagyományoknak megfelelően közös gyertyagyújtás következett, majd a Belváros téren folytatódtak a gyöngyösi advent programjai, ahol vasárnap 18 órától a negyedik gyertyát gyújtják meg a város adventi koszorúján.

Kiemelt tartalmak