ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Újra terjednek a csaló csomagküldő SMS-ek

2022. 11. 07. Hírek

Megkezdődött az ünnepi készülődés az adventi időszakra, ezt jelzi a csalások elmúlt két-három hétben megszaporodott száma is. Persze csalások történnek egész évben, de vannak olyan időszakok, amikor a csalók fokozott intenzitással lépnek akcióba – figyelmeztet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az alkalmazott trükkök, módszerek nagyon változatosak, az elkövetők rendkívül leleményesek és sajnos időnként sikeresek is. A rendőrség azt tanácsolja, hogy legyünk óvatosak és egészségesen bizalmatlanok, most se dőljünk be a csalóknak!

A legújabb, visszatérő módszer a csomagküldős SMS-üzenetekkel történő csalás. A kiszemelt áldozatok SMS-üzenetet kapnak látszólag egy csomagküldő szolgáltatótól. A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet. Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely nagyon jól utánozza egy valódi cég valódi bejelentkezési felületét. Ezek a káros oldalak vagy egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot, ami általában egy adatlopó képességekkel felruházott vírus, vagy pedig olyan adatokat kérnek megadni, amelyekkel hozzáférnek a bankszámlájához.

November 3-án egy egri lakos tett feljelentést a rendőrségen, amely szerint 2022. november 1-jén egy e-mailt kapott a Magyar Postától, hogy csomagja érkezett. A levélben a linkre kattintva megadta a nevét és a bankkártya adatait. Ezt követően ismeretlen elkövetők több sikeres tranzakciót hajtottak végre a bankszámlájáról, amely során közel 400 euróval károsították meg.

A káros tevékenységet végző SMS-ek kezelésével kapcsolatban a rendőrség a következőket javasolja.

  • Soha ne kattintson az üzenetben lévő applikáció letöltés hivatkozásra!
  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát.
  • Amennyiben az SMS-ben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
  • Fertőzés esetén az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást!
  • Javasoljuk az incidens bejelentését a csirt@nki.gov.hu e-mail címre, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás megjelölésével.

Ha minden elővigyázatosság, odafigyelés ellenére mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112.

Kiemelt tartalmak