ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Kiváló az ivóvíz minősége Gyöngyösön

2022. 11. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 11. 11. 10:34

A napokban egy több min tíz évvel ezelőtti állapotot mutató kockázati térkép jelent meg a médiában, amely szerint Gyöngyös több pontján magas az ivóvíz ólomkoncentrációjának kockázata. Az ivóvízszolgáltató oszlatta el a kételyeket: azt írják, az ivóvíz minősége a szolgáltatási terültökön, így Gyöngyösön is kiváló.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ólomprevenciós hét alkalmából megosztott térképe szerint Gyöngyös bizonyos részein magas az ivóvízben előforduló ólom kockázata. Azt az NNK is megjegyzi, hogy a vezetékes csapvíz minősége Magyarország legtöbb településén kiváló, de az elosztóhálózatban – annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt – bizonyos káros anyagok megjelenhetnek benne.

A 2011-es, tehát több mint tíz éves adatok alapján készült térkép az épületek életkora és az ivóvízvezeték feltételezett anyaga alapján tartalmaz becslést az egyes épülettömbökben az ivóvíz ólomkoncentrációjának valószínű koncentrációjára, a kockázat becslését pedig országszerte mindössze 2800 mérés alapján állították össze.

Az ivóvízszolgáltató Heves Megyei Vízmű Zrt. gyorsan megnyugtatott mindenkit: tájékoztatásuk szerint a vezetékes ivóvíz minősége a szolgáltatási területükön – beleértve Gyöngyöst is – megfelel a kormányrendelet előírásának, több száz vizsgálat bizonyítja, hogy a szolgáltatott ivóvíz nem tartalmaz egészségre káros mennyiségben összetevőket, köztük ólmot sem. Az ólomszennyezés lehetősége kizárólag a régi ólomcsővel szerelt lakások esetén fordulhat elő, melynek összemosása a vezetékes vízszolgáltatással félrevezető – írja közleményében a Heves Megyei Vízmű Zrt.

Gyöngyösön egyébként nincs ólom gerincvezeték, az ólmot tartalmazó bekötővezetékek cseréje az elmúlt évek során folyamatos volt, a szolgáltató pedig kiemelt figyelmet fordít a még meglévő ólom házi bekötővezetékek kiváltására.

Kiemelt tartalmak