ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Újjáéledő testvérvárosi kapcsolatok

2023. 11. 09. Hírek

Újjáéledt Gyöngyös legrégebbi testvérvárosi kapcsolata: a napokban a dániai Ringsted küldöttsége járt Gyöngyösön, hogy felvegyék a húsz éve elejtett fonalat.

Gyöngyös tizenegy testvértelepüléssel rendelkezik, amelyek közül többel szorosabb, mondhatni mindennapos kapcsolatot ápol, míg más városokkal kevésbé intenzív az együttműködés. Bár a gyöngyösi önkormányzat folyamatosan keresi a közös lehetőségeket, van olyan is a testvérvárosok – elsősorban a távolabb fekvők – között, amellyel közel húsz éve befagytak a kapcsolatok.

Az önkormányzat idei kapcsolatfelvételeit siker koronázta, az elmúlt hetekben a finn Pieksämäkival sikerült újjáéleszteni a kapcsolatokat, most pedig a dániai Ringsted delegációja érkezett Gyöngyösre. Ringsted Gyöngyös legrégibb testvérvárosa, a két település között az együttműködés még 1973-ban jött létre. A mostani találkozót megelőzően a 2000-es évek elején lépett kapcsolatba utoljára a két település, az elképzelések szerint azonban a jövőben sűrűbbé válhatnak a kölcsönös látogatások.

– Szeretnénk, hogy a jövőben ne csak a politikusok látogassák egymást, ezért olyan csereprogramokat készítünk elő, amelyek keretében diákok, kulturális szakemberek, civil szervezetek is megismerkedhetnek egymás jó gyakorlataival – mondta a találkozó kapcsán Hiesz György polgármester.

A 23 ezer lakosú Ringsted képviselői három napot töltenek el városunkban, ahol szociális és gyermekintézményeinkkel, valamint a jelentősebb kulturális emlékeinkkel ismerkednek meg, a cél pedig az, hogy a mostani találkozót újabbak kövessék.

Kiemelt tartalmak