Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tűzgyújtási tilalom

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 02. 16. Hírek

Tűzgyújtási tilalom az erdők védelméért

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben Heves megyében. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, valamint tilos a parlag és gazégetés is.

A télen elszáradt növényzet a legkisebb figyelmetlenség miatt is könnyen lángra kaphat, amely hatalmas tűzhöz vezethet a szabadban. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu,  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze a 112-es egységes segélyhívó telefonszámon.

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag. 

A kerti munka részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés. A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az utóbbi napokban nagyon megszaporodtak a szabad területen keletkezett tüzekhez szóló riasztások, jellemzően külterületen lévő elszáradt fű, nádas, bozótos területek gyulladtak meg. A leégett területek nagysága pár száz négyzetmétertől tizenöt hektárig terjedt.

Kiemelt tartalmak