Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tovább takarékoskodnak, de nem emelik a magánszemélyek adóterheit

2023. 01. 26. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 02. 01. 11:32

Beváltotta korábbi ígéretét, és visszavonta a magánszemélyeket terhelő helyi adók emeléséről szóló korábbi határozatát a képviselő-testület, amely az energiaköltségekhez való állami hozzájárulást követően visszaállította a 2022-es adómértékeket a magánszemélyek vonatkozásában. A grémium újabb energiacsökkentési intézkedéseket is elfogadott.

Újabb energiatakarékossági döntéseket hoztak

Az önkormányzat tavaly októberben elfogadott energiatakarékossági intézkedései működnek, a megtakarítás jelentős, ám a rezsiszámlák a drasztikusan megemelkedett díjak miatt így is a sokszorosára emelkedtek, ezért újabb intézkedések váltak szükségessé – derült ki a képviselő-testület elé került előterjesztésből.

Az önkormányzat 380 millió forintos kormányzati hozzájárulást kapott az energiaköltségek kompenzálására, azonban ez a pluszköltségeknek csak a töredékét fedezi, ezért a grémium januári ülésén elsősorban az intézmények, önkormányzati tulajdonú társaságok működésével kapcsolatban újabb döntéseket hozott a további megtakarítás érdekében.

A könyvtár és a nyolcvanasi fiókkönyvtár bezár, a könyvkiadás a könyvtár hátsó bejáratán keresztül történik hetente egy napon. A közös önkormányzati hivatalban marad a négynapos, 17:30-ig tartó munkavégzés, péntekenként a hivatal zárva tart, ügyfélfogadás továbbra is hétfőn és szerdán 7:30-tól 17 óráig lesz. A Mátra Művelődési Központban csak a már szerződéssel lekötött rendezvényeket tartják meg, alacsonyabb hőmérséklet biztosítása mellett.

A Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand szombaton és vasárnap zárva tart, hétköznapokon pedig csak két medence fog üzemelni. A további sportlétesítményekben az edzéseket napközben kell megtartani, a leszerződött sporteseményeket, rendezvényeket azonban megtartják – alacsonyabb hőmérséklet mellett.

A Kömlei Károly Sporttelepen bezár az irodaház, a sportpályákon fűtés és világítás nem kapcsolható, kizárólag fagyvédelem érdekében, hasonló feltételek mellett működik a Sport Úti Sporttelep is.
Az intézkedések január 28-án lépnek hatályba, és a fűtési szezon végéig maradnak érvényben. A gyermek- és szociális intézményekkel, valamint az idősgondozás intézményeivel kapcsolatban további szigorítást nem vezettek be.

Mégsem emelkednek a magánszemélyek helyi adóterhei

A képviselő-testület még tavaly novemberben döntött a helyi adók 2023-as mértékéről, amely a drasztikus energiaár-emelkedések kompenzálására több adónem esetében is emelkedést jelentett – nyolc év után döntött a helyi adók emeléséről a grémium. A képviselők azzal a kiegészítéssel fogadták el a rendeletet, hogy amennyiben a kormány hozzájárul az energiahordozók drágulása miatt adódó önkormányzati többletköltségeket, akkor a lakosságot érintő adóemeléseket visszavonják. A testület ennek a vállalásnak tett eleget idei első ülésén, vagyis január 1-jei hatállyal visszaállította a magánszemélyek kommunális adója, illetve a garázsok után fizetendő építményadó mértékét a 2022-es szintre. Az önkormányzat havonta egyenlő részletekben kapja meg az energiaköltségekhez való kormányzati hozzájárulásként megítélt 380 millió forintos összeget.

Hozzájárul az önkormányzat a mátrafüredi posta működtetéséhez

A képviselő-testület elfogadta a mátrafüredi postahivatal újranyitásához szükséges önkormányzati hozzájárulás mértékét. A tavaly novemberben országszerte több száz kispostával együtt bezárt mátrafüredi posta újranyitásáról még az előző év végén állapodott meg az önkormányzat, amely korábban kezdeményezte, hogy a nyitva tartó mátraházai posta helyett a füredi üzemeljen. A Magyar Posta Zrt. elfogadta a cserét, az üzemeltetési költségek különbözetének megtérítését azonban az önkormányzatnak kell vállalnia. Ez évi 2,8 millió forintot jelent, amit januári ülésén a grémium elfogadott, és 18 hónapra szóló megállapodást kötött a Magyar Postával. A korábbi tárgyalások során a Posta még hozzájárulás fizetése mellett is csak az egyik gyöngyösi kisposta megnyitását vállalta, a grémium azonban a januári ülésen újabb tárgyalást kért a Postával a Szövetkezet utcai postahivatallal kapcsolatban.

Önkormányzati tulajdonban marad a mátrafüredi ifjúsági tábor

A képviselők egyhangú szavazással úgy döntöttek, nem adják el a mátrafüredi ifjúsági tábort. A területre befektetői érdeklődés mutatkozott, ezért a grémiumnak arról kellett határoznia, kiír-e pályázatot az értékesítésre. Végül a képviselők úgy döntöttek, nem indítják el az értékbecslési folyamatot, és nem írnak ki pályázatot a Gyöngyösi Sportfólió Kft. üzemeltetésében évről évre egyre nagyobb kihasználtsággal működő táborra.

Nyáron és télen is lesz igazgatási szünet a hivatalban

Az éves szabadságok kiadásának érdekében a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatalban 2023-ban is lesz igazgatási szünet, a korábbi évek gyakorlatával szemben azonban két periódusra bontva: július 17-e és 28-a között, valamint december 18-a és 29-e között áll le a munka a hivatalban, és ebben a két időpontban az ügyfélszolgálat is szünetel.

Kiemelt tartalmak