Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Több ezren mulattak a Mátrai Bornapokon

2023. 05. 15. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 05. 17. 15:43

Több ezren mulattak és boroztak az elmúlt hétvégén Gyöngyös Fő terén a Mátrai Bornapokon. A legtöbben a Valmar szombati koncertjére voltak kíváncsiak, a vasárnap esti Dolly Plusssz koncertet pedig elmosta az eső, de a zenekar egy másik alkalommal bepótolja majd az elmaradt koncertet.

Nézze meg fotógalériánkat!

Péntek délutántól vasárnap estig tartott a mátrai borok egyik legnagyobb ünnepe a borvidék fővárosában, a gyöngyösi Fő téren. A Mátrai Bornapok programját idén is úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja benne a kedvencét. Az országos hírnévnek örvendő sztárfellépők – a Vad Fruttik, a Valmar, Mahó Andrea és Csengeri Attila, Oszvald Marika, Mardoll és a Dívák – mellett számos helyi csoport is bemutatkozott, így láthattuk a Vidróczki Néptáncegyüttes, a Tomory Gábor Néptánciskola vagy a Virtus Kamara Táncegyüttes fellépését, a Gyöngyösi Játékszín és a Black Jam! SE előadását, valamint a Piszli Csárli vagy a Rombusz koncertjét. A harmadik nap nagykoncertje, a Dolly Plusssz előadása a kedvezőtlen időjárás, az egész nap szakadó eső és a feltámadó szél miatt a nézők biztonsága érdekében elmaradt, de a zenekar vállalta, hogy egy másik időpontban bepótolja majd a koncertet.

A színpadi programok mellett a mátrai boroké volt a főszerep a hétvégén, 19 borász 120 féle borát kóstolhatták a vendégek, és a hagyományoknak megfelelően a Mátrai Bornapokon hirdették ki a különböző borversenyek eredményét is. A Gyöngyösi Hegyközség versenyére 13 borász 53 borral nevezett, ezek között 36 fehér, 9 vörös és 8 rosé volt. A versenyen 19 arany, 31 ezüst és 3 bronzérem született. A különdíjasok:

 • legszebb fehérbor: Nyilas Birtok 2022-es sauvignon blanc,
 • legszebb rosé bor: Bárdos Pincészet 2022-es cabernet savignon,
 • legszebb vörösbor: Szőke Mátyás és Zoltán 2021-es cabernet franc,
 • legszebb illatos bor: Ákos Pince 2022-es Bodzás.
Nézze meg fotógalériánkat!

A Mátrai borvidéki borversenyen 31 borászat 146 tétele versengett, köztük fehér és vörös borok, de pezsgő, narancsbor, sőt muzeális tételek is megtalálhatók voltak. A megméretésen 45 arany, 94 ezüst és 7 bronzérmes bor született, a legkiemelkedőbb tételeknek ünnepélyes keretek között adták át a különdíjakat.

 • Legszebb fehérbor: Kővágó Pince 2021-es olaszrizling,
 • legszebb illatos fehérbor: Maróti Pince, 2023-as királyleányka gyöngyöző bor,
 • Lgszebb rosé bor: Nyilas Birtok 2022-es rosé cuveé,
 • Legszebb vörösbor: Babiczki László 2018-as cabernet franc,
 • Legeredményesebb borászat: Maróti Pince
 • Legmagasabb pontszámot elért bor: Sol Montis 2021-es Fajzat cuvée
 • Legeredményesebb fiatal borász: Dér Norbert, a Kővágó Pince képviseletében.

Ugyancsak a Mátrai Bornapokon adták át a Bárdos Tamás emlékverseny vándorserlegét, amelyet idén az Ákos Pince érdemelt ki. A közelmúltban választották ki Gyöngyös Város Borát, a Molnár és Fiai Pincészet 2019-es olaszrizlingjét, valamint Gyöngyös Város Polgármesterének Borát, a Bárdos Pincészet 2022-es sauvignon blanc-ját, amit szintén a bornapokon hirdettek ki.

Nézze meg fotógalériánkat!

Idén a Mátrai Bornapok hétvégéjén rendezték meg Gyöngyös Város Barátainak Köre szervezésében a XIX. századi piacot, a vendégeket pedig egész hétvégén gasztroudvar, vidámpark és kézműves kirakodóvásár várta. A Gyöngyösi Médiaközpont a hétvége minden fontosabb eseményéről élőben tudósított, a koncertközvetítések és interjúk visszanézhetők a Gyöngyösi TV YouTube-csatornáján.

Kiemelt tartalmak