Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tervezési hiba miatt lesz szűkebb a Kálvária utca

2022. 11. 03. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 11. 11. 10:33

Gyalogátkelőhelyet terveztek, ahhoz tartozó járdakapcsolatot azonban már nem a Kálvária utcába az állami útfelújítások kapcsán, a járda utólagos betervezése miatt lesz szűkebb az úttest az eddiginél.

Az állami kezelésben lévő belterületi utak felújítása a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajlik. Az állami vállalat írta ki a közbeszerzést a tervezésre és az építésre is.

A tervek terjedelmére és szerteágazó munkatételeire tekintettel a kivitelezés kapcsán önkormányzatunk kérte, hogy heti kooperáció keretében követhessük nyomon a beruházást. Egyik heti egyeztetésen vetettük fel a problémát, hogy a Damjanich János utcára tervezett új gyalogátkelőhelyen átkelve a Kálvária utca irányába, az út túloldalán nincs tervezve járda, így aki átkel a Kálvária utca felé, az csak az úttesten tudja folytatni az útját, ami rendkívül balesetveszélyes.

Felvetésünket a műszaki ellenőr és a kivitelező is jogosnak vélte, és meghívta a tervezőt egy helyszíni egyeztetésre. A tervező, kivitelező és műszaki ellenőr javaslatára az úttest Kálvária utca felőli oldalára javasoltak egy járdát építeni, így a templom területére tervezett óvoda is megközelíthető lesz gyalogosan, a járda végében – a templomnál – pedig süllyesztett szegéllyel átvezethető a gyalogos forgalom a Kálvária-lakótelep irányába.

Az óvoda egyébként egyházi beruházásban, egyházi területen épül, az engedélyezési eljárást – mint évek óta minden építkezését – a kormányhivatal végzi.

A javaslat kidolgozása kapcsán a tervező megvizsgálta az út szélességét és megállapította, hogy az a járda kialakítása után is megfelel a hatályos előírásoknak. Ezen az útszakaszon 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, így az előírások szerint az út kötelező szélessége 5,5 méter. Ezzel szemben az útszélesség 5,8 méter lesz.

Az önkormányzat a javaslatot azért fogadta el, mert a tervekben nem szerepelt járdakapcsolat a gyalogátkelőhöz, így ez a megoldás egy befejezetlen beruházáshoz vezet. Az út kapcsán jelenleg is zajlanak az egyeztetések a megoldás érdekében, a téma a képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén is szóba került.

Egyébként nem a semmibe vezető gyalogátkelőhely az egyetlen tervezési baki az állami útfelújítások kapcsán, a Vachott Sándor utcán átvezető híd vagy a Deák Ferenc és Damjanich János utak találkozásánál épülő körforgalom is a hibás tervezés miatt készül el az eredeti határidőnél jóval később.

Borítóképünkön a Damjanich János utca felújítása látható. Fotó: Gyöngyösi TV

Kiemelt tartalmak