Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tavaly is rendkívül népszerű volt a Mátra

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 01. 20. Hírek

Immár két éve igen nehéz időszakot élnek meg a belföldi turizmussal foglalkozók a Mátrában is, hiszen volt időszak, amikor a pandémia miatt huzamosabb ideig be kellett zárniuk. Emiatt, valamint programok híján pedig a vendégek is elmaradtak. A hátráltató tényezők ellenére Gyöngyös és a Mátra az egyik legkeresettebb hazai turisztikai célpont volt 2021-ben.

Tavalyelőtt is és 2021-ben is jelentősen visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a járvány előtti időszakhoz képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Míg 2019-ben több mint 193 ezer, egy évvel később már 131 ezer, tavaly november végéig pedig csaknem százezer éjszakát regisztráltak a Mátrában.
– A covid berobbanásának tavaszán, vagyis 2020 márciusában és áprilisában több vendéglátóhely is bezárt, emiatt ebben a negyedévben mintegy 30 ezerrel esett vissza a vendégéjszakák száma a korábbiakhoz képest – mondta Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke.
A pandémiás helyzet miatt 2020 novemberében ismét kénytelenek voltak bezárni a szállás- és vendéglátóhelyek, melyek hónapokig csupán csak az üzleti utak vendégeit fogadhatták. Ennek ellenére a korábbi 1,9-2,1 nap közötti vendégéjszakák száma a covid ideje alatt 4,8-5,5 napra emelkedett. Ennek az az oka, hogy az üzleti utakon résztvevők több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

A covid idején idegenforgalmi szempontból jellemző csendesebb időszakot sokan – egyebek között a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület (TDM) javaslatára – fejlesztésre, korszerűsítésre használták. Mátrafüreden ekkor épültek meg a Béke úti parkolók, illetve ekkor alakították ki a patak menti új játszóteret, de több szállásadó és vendéglátó is fejlesztette, szépítette az általa üzemeltetett panziót, vendégházat, étteremet.
Igaz ebben az időszakban két szálloda, a galyatetői, valamint Mátraházán a Hotel Ózon is bezárt, ez független volt a covidtól. A hoteleket felújították, emiatt is csökkent a vendégéjszakák és a vendégek száma a Mátrában.
A Mátra a pandémia idején sem vesztett vonzerejéből. Az ország legmagasabb pontját továbbra is nagyon sokan keresték fel főként a havas hónapokban egy-egy napra.
A járványhelyzethez igazodó új turistaszokásokat figyelembe véve a TDM különböző túraútvonalakat állított össze annak érdekében, hogy a Mátrába érkezők leginkább autó nélkül, gyalogosan fedezzék fel a természet és a hegy szépségeit.
– Nem titkolt szándékunk volt, hogy több túrajavaslatunk is többeknek bakancslistás legyen majd a pandémiát követően is – tette hozzá Benkő Béla.

A májusi fokozatos nyitással már érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, igaz, júniusban még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők foglalhattak szállást, de a nyári és az őszi nagyobb rendezvények mint a Mátrai Bornapok és a Gyöngyösi Szüreti Fesztivál igen sok érdeklődőt vonzott Gyöngyösre és a Mátrába.
A turisztikai térségek népszerűségi sorrendében még mindig a Balaton áll az első helyen, melyet a Mátra-Bükk és Debrecen követ.

Kiemelt tartalmak