Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Közösséget építenek és a közösségért dolgoznak a kitüntetettek

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 01. 21. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 01. 28. 11:20

A képviselő-testület által alapított Gyöngyös Város Kultúrájáért díjat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából vehetik át azok, akik munkájukkal gazdagították a város kulturális életét. Idén Sándor Ferenc, a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány elnöke és László Ferenc, a Gyöngyösi Kolping Család Egyesület elnöke kapta meg a rangos városi elismerést.

A járványhelyzet miatt továbbra is elhalasztja a városi kitüntetések átadását Gyöngyös önkormányzata. Miután a hagyományos ünnepélyes díjátadásokat később rendezik majd meg, az alábbiakban adjuk közre a kitüntetettek rövid méltatását.

Sándor Ferenc
A Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerzett általános gépészmérnöki diplomát, majd tanulmányait a NME Műszaki Egyetemen folytatta. 2001-ben lett a sok helybélinek munkát biztosító VAMAV Vasúti Berendezések Kft. ügyvezető igazgatója, s azóta vesz részt személyesen is Gyöngyös gazdasági és kulturális életében. Javaslatára, a német tulajdonú cég – mintegy örökségként –támogatja a VAMAV-tól egykoron kikerülő Vidróczki Néptáncegyüttes, a Gyöngyösi Játékszín és a Nyugdíjas Vasutas Klub tevékenységét.

Sándor Ferenc 2008-ban lett a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány elnöke. Ennek köszönhetően azóta a fesztivál egyik fő szponzora lett a VAMAV Kft.
Sándor Ferenc nemcsak az elnöki posztot tölti be, hanem odaadóan, aktívan részt vesz személyesen is az alapítvány munkájában, az előkészítésben, a feltételek megteremtésében, de a rendezvény egészének lebonyolításában is, magáénak érezve a fesztivál minden gondját-baját. A CIOF közgyűlések mindenkori résztvevőjeként a folklórfesztivál érdekeit képviseli, tartja a kapcsolatot a többi szponzorral, s a hivatalos, protokolláris megjelenéseken is az alapítvány ügyeinek sikeres előmozdításán fáradozik.
Gyöngyös Város Önkormányzatával, a VAMAV Vasúti Berendezések Kft.-vel, a Vidróczki Néptáncegyüttessel és a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-vel, valamint minden közreműködővel, segítővel egyaránt megtalálja a közös hangot, hogy a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál a város életében minden évben kiemelkedő, látványos eseménnyé válhasson.

Sándor Ferenc munkájával hozzájárul Gyöngyös kulturális életének színesebbé, gazdagabbá tételéhez.

László Ferenc


Alapítója és évtizedek óta elnökségi tagja, majd tíz éve elnöke a Gyöngyösi Kolping Család Egyesületnek. A szervezet biztosította egészen 2021 év közepéig az akkor éppen 100 éves Kolping Ház működését, mely a város egyik meghatározó kulturális intézménye és közösségi színtere volt.
Az elmúlt csaknem egy évtized alatt László Ferenc munkásságával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egyesület szellemileg és anyagilag is gyarapodjon.
A Gyöngyösi Kolping Család a rendszerváltás után újjáalakulva rendbe tette a Török Ignác utcában lévő épületegyüttes teljes belső terét, majd egy teljesen új, kétszintes épületszárnnyal gazdagította, amely évtizedekre otthont adott a gyöngyösi Kolping közösségnek.
Megalakulásuk óta fontos küldetésük a hátrányos helyzetben lévők felkarolása, a rászorulók megsegítése. Ez a gondolat vezérelte a közösséget, amikor létrehoztak egy olyan speciális iskolát, amely befogadta a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokat. László Ferenc az oktatási intézmény megalapításában is aktívan részt vállalt.

A Kolping Iskola néhány év alatt kinőtte az épületet, és elköltözött a Török Ignác utcai ingatlanból, melyet László Ferenc vezetésével a Kolping tagok és a szervezet támogatói közös munkájukkal újítottak fel. Elnökként a házban színes és tartalmas közösségi életet alakított ki: helyet kaptak különféle kulturális szervezetek (40 csoport) énekegyüttesek, zenekarok, tánc- és sportklubok, gyermek és felnőtt egyesületek, civil szervezetek.

A Kolping Akadémia keretében évente nyolc alkalommal szervezett ingyenes előadásokat országosan elismert szaktekintélyek meghívásával. Rengeteg tanfolyamnak, kiállításnak, jótékonysági rendezvénynek és a Keresztény Bálnak volt házigazdája.
Számtalan körutazást vezetett külföldre és Magyarország kulturális örökségeihez.

Mindig fontos volt számára a közösség építés, fejlesztés, ezért a senior Kolping csoport mellett létrehozta a fiatal családosok közösségét, melyek számára heti rendszerességgel szervezett tartalmas összejöveteleket.

A helyi eredményeken túl országos és nemzetközi szinten is jelentős volt a Gyöngyösi Kolping Család tevékenysége, amelyet a Magyar Kolping Szövetség is többször elismert.

László Ferenc elnöksége alatt kamatoztatni tudta mind azt a tudást, amit több évtizedes felsővezetői pályafutása alatt (Mátra Parkettagyár nyugalmazott igazgatója) megszerzett. Javadalmazás nélkül végzett áldozatos munkájának, szervezői kvalitásainak és kitartásának és elszántságának köszönhetően minden nehézség ellenére a Kolping Ház nemcsak fenntartható volt, de sikeresen is működött.

Egyik létrehozója és 25 éve a Ferences Műemlékekért Alapítvány kuratóriumának tagja.

László Ferenc munkásságának különlegessége sokszínűségében, a nemes célok iránti elköteleződésben, a tagság, számos szervezet, magánszemély baráti segítségének elnyerésében és nem utolsó sorban családjának áldozatos támogatásában rejlik.

Kiemelt tartalmak