Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Sokba kerül, ha leszakítja

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 07. Hírek

Az elmúlt héten megmutatta magát a tavasz, és már kibújt a földből a hóvirág. A tavasz hírnöke az uniós csatlakozás óta védett növénynek számít, melynek szedését, engedély nélküli árusítását szigorúan büntetik.

Tizenhat éve szankciók nélkül mindenki csak a saját kertjében szedhet hóvirágot, miután a vadon élő növények közül a hóvirág is oltalom alá került. Ám a kertekben termesztett virágokat engedély nélkül árusítani sem lehet. A saját ültetvény meglétét a kormányhivatal alkalomszerűen ellenőrizheti.

A vadon termő hóvirág évek óta védett növény. A szigorításnak és az oltalomba vételnek komoly oka volt: a mutatós virág korábban igen nagy népszerűségnek örvendett, a természetjárók és az utcán is árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel. A gond mégsem velük volt elsősorban, hanem azokkal a kereskedőkkel, akik ipari méretekben termelték ki a hóvirágot. Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít az ember az erdőben, megbüntetik, ha rajtakapják. A nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető. A növény természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedéséért pedig már börtönbüntetés is járhat.

Kiemelt tartalmak