Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Sétány és közösségi rendezvény is megvalósulhat a Részvételi Költségvetésből

2022. 07. 05. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 07. 08. 11:47

Lezárult a 2022-es Részvételi Költségvetés szavazási szakasza, a legtöbb voksot a Pesti úti patakpart fejlesztése és egy közösségi rendezvény terve kapta.

A gyöngyösi önkormányzat 2021 után második alkalommal hirdette meg a Részvételi Költségvetést, amelynek lényege, hogy a város költségvetésének egy meghatározott részéről közvetlenül a város lakói dönthetnek. Idén nyolcmillió forintot különített el a város erre a célra, a program pedig ebben az évben is rendkívül népszerű volt, több mint 50 állampolgári javaslat érkezett a városházára.

Az ötletek megvalósíthatóságát a polgármesteri hivatal szakemberei vizsgálták meg, hogy a szavazási szakaszba csak olyan javaslatok kerüljenek, amelyek megvalósítása az önkormányzat jogkörébe tartozik, költségük nem haladja meg a 4 millió forintot, és nem terhelik jelentős fenntartási költségek. Fontos feltétel volt az is, hogy a javaslatok ne egy-egy szűk csoport, hanem a teljes városi közösség hasznára váljanak. A szűrés után 19 javaslatra lehetett szavazni egészen július 3-áig. Minden gyöngyösi 3 javsaslatot támogathatott, az érvényes szavazatok száma alapján alakult ki a végső sorrend.

Az első helyen az „Árnyas sétány és nyársaló a Pesti úti patakparton” elnevezésű javaslat végzett, amelyet Tariné Balogh Beáta nyújtott be. A 4 millió forintos becsült költségű projekt keretében egy meglévő, sokak által használt, kitaposott ösvényt látnának el kavicsburkolattal, és a szintén meglévő, de leromlott állapotú nyársalót helyettesítenék egy újjal. A Báthory úttól a strandig húzódó szakaszt érintő beruházás a pingpongasztal felújítását is tartalmazza. A javaslatra összesen 249 szavazat érkezett.

Mindössze tizenhattal kevesebb, 233 voksot kapott Liebmann Judit, Aradi Mária, Matúz Viktória és Szászi Ibolya javaslata, amely a „Kapcsolódások – közösségi rendezvények Gyöngyös terein” címet viseli. Az ötlet a 2022. májusában nagy sikerrel megrendezett Kapcsolódások napja folytatását jelenti, 2-4 kisebb rendezvényt megvalósítva a városi zöld tereken kiállítással, koncertekkel, mozgásos órákkal, növénycserével, családi programokkal, művészeti projektekkel. A projekt megvalósításának becsült költsége 3 millió forint.

A Részvételi Költségvetés 2022-es kiírásának keretében tehát ez a két projekt valósulhat meg a városban, a nyolcmilliós keretösszeg fennmaradó részérének felhasználásáról még tartanak az egyeztetések. Az első, 2021-es évben egyébként távolugrópálya, belvárosi akadálymentesítés és egy street-art projekt kapta a legtöbb szavazatot.

Kiemelt tartalmak