ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Kábítószerügyi jelzőrendszert hoznának létre

2022. 07. 04. Hírek

Szakmai egyeztetést tartott a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a városháza dísztermében. A cél az volt, hogy előmozdítsa a különböző szakmai szervezetek és hatóságok együttműködését, egyfajta helyi jelzőrendszert létrehozva a városban.

A Nemzeti Drogellenes Stratégiában és Gyöngyös Drogprevenciós Stratégiájában megfogalmazott célok elérése érdekében rendszeresen ülésezik a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Gyöngyösön, a legutóbbi ülésen pedig valamennyi érintett szervezet képviselőit igyekeztek egy asztalhoz ültetni annak érdekében, hogy olyan eljárásrendet határozzanak meg, amelyben a szervezetek, hatóságok hatékonyabban együtt tudnak működni.

Az egyeztetés helyzetelemzéssel kezdődött, Kocsis Irén Mária, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője elmondta, hogy a kábító- illetve pszichoaktív szerekkel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma évek óta stagnálónak mondható. Tavaly 253 eljárás indult, 2020-ban 269, 2019-ben 228, 2018-ban pedig 259 esetben jártak el a rendőrök. Jellemző tendencia, hogy egyre több szer kerül a pszichoaktív kategóriából a kábítószer minősítésbe, ez a visszaélést is másképp minősíti. A rendőrség elsősorban a terjesztők ellen igyekszik fellépni, mert ezzel lehet csökkenteni a fogyasztók számát is. Heves megyében a legjellemzőbb a marihuána és az amfetamin tartalmú drogok használata, de nagy mennyiségben fogyasztanak pszichoaktív szereket is – foglalta össze Kocsis Irén Mária.

Az egyeztetésen a rendőrség mellett a városrendészet és a polgárőr egyesületek képviselői is részt vettek, de jelen voltak szociális vagy gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek, pedagógusok, addiktológusok is, akik a fórum keretei között egyfajta helyi jelzőrendszert szeretnének létrehozni, vagyis azt elérni, hogy ha a területen dolgozók közül bárki szerhasználattal kapcsolatos intézkedést tesz, arról valamennyi érintett szervezet tudomást szerezzen, így téve hatékonyabbá a közös fellépést, illetve a prevenciós munkát.

Az ülésről Szabó Sándor, a gyöngyösi Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke a Gyöngyösi TV Gyöngyös Ma című műsorában beszélt részletesen.

Kiemelt tartalmak