Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Sástó fellélegzett, az erdei talaj azonban átázott a rekordesőzés miatt

2023. 01. 24. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 01. 31. 10:37

Az elmúlt hetekben hullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően folyamatosan emelkedik a Sástó vízszintje, amely immár eléri a 70 centimétert – számolt be róla a Gyöngyösi TV. Bár ez még elmarad az ideális egyméteres szinttől, amennyiben folytatódik a tendencia, úgy áprilisban hosszú idő után újra lehet majd csónakázni a tavon.

Mint arról a gyongyos.hu oldalán is beszámoltunk, a nyári aszályos időszakban drasztikusan lecsökkent a Sástó vízállása, volt, amikor mindössze 20 centiméteres volt a víz mélysége, sokáig félő volt, hogy teljesen kiszárad a tó, amivel veszélybe került volna az élővilága is. A csapadékosabb őszi időben erre szerencsére nem került sor, a helyzet pedig folyamatosan javul.

A rendkívül csapadékos időnek azonban vannak kevésbé kedvező hatásai is. Az elmúlt tíz napban hullott közel száz milliméter csapadék ugyanis átáztatta a talajt, emiatt pedig megnőtt a fakidőlések veszélye. Az Egererdő Zrt. ezért az elmúlt hétvégén arra kérte a túrázni vágyókat, hogy inkább más alkalommal keressék fel a Mátra erdeit, a várható nagy mennyiségű havazás ugyanis tovább növeli a kockázatokat. Bár időközben a hó intenzív olvadásnak indult, az Egererdő Zrt. mátrafüredi erdészetének vezetője a Gyöngyösi TV stúdiójában azt tanácsolta, továbbra is legyünk kellően körültekintőek, ha kirándulni indulunk a Mátrába.

A következő hétvégén rendezik egyébként az egyik legnépszerűbb mátrai teljesítménytúrát, a Téli Mátrát, friss információkért érdemes felkeresni a túra weboldalát.

Kiemelt tartalmak