Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Sállal nem helyettesíthető a maszk

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 09. 23. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:17

Szeptember 21-től tovább szigorodtak a maszkviselés szabályai. Ha az erre vonatkozó rendelkezéseket valaki megszegi, szankcióra számíthat.

Hétfőtől kötelező maszkot viselni a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. A rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni.

A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.

Szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt.

A szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg.

Október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsó tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban.

Kiemelt tartalmak