ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Részvételi költségvetés: két szavazat döntött

2023. 10. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 10. 24. 09:27

Újabb gyöngyösi házfalra kerülhet óriás műalkotás, miután a street art projekt folytatása kapta a legtöbb voksot a részvételi költségvetés október 11-én zárult szavazási szakaszában. A javaslatra 412 szavazat érkezett a gyöngyösiektől, míg a második helyet megszerző Almavirág rendezvények mindössze két vokssal gyűjtött kevesebbet.

Harmadik alkalommal hirdette meg a részvételi költségvetést a gyöngyösi önkormányzat. Összesen nyolcmillió forint sorsáról dönthettek a gyöngyösiek a július 10-én indult program keretében, amely idén is három szakaszra oszlott.

A javaslattételi szakaszban az önkormányzat egy hónapon át várta az ötleteket. Az augusztus 10-én zárult szakaszban összesen 27 javaslat érkezett, amelyeket a városházi szakemberekből és civilekből álló részvételi tanács vizsgált meg, és az előre meghatározott megvalósíthatósági szempontok alapján végül 12 ötletet bocsátott szavazásra.

Szavazni a reszveteli.gyongyos.hu oldalon, illetve az önkormányzati intézményekben kihelyezett gyűjtőurnákban lehetett, minden 16 éven felüli gyöngyösi lakos legfeljebb három javaslatot támogathatott. Az egy hónapon át tartó szavazási fázisban a voksok többsége online érkezett, de volt, aki papír alapon adta le szavazatát, összesen több mint 1500 szavazat érkezett, melyek nagy része három projekt között oszlott meg. A győztes javaslat mindössze két szavazattal nyerte meg a versenyt. Íme az első három helyezett sorrendje az online és offline szavazatok összesítése után.

  1. Street Art 2 – kerékpáros fenntartható mátrai turizmus népszerűsítése: 412 szavazat
  2. Almavirág rendezvények egyéneknek, közösségeknek, mindenkinek: 410 szavazat
  3. Zöldítés, Miyawaki minierdő(k) létrehozása a városban, Biofil Gyöngyös program: 319 szavazat

Az első street art projekt a 2021-es részvételi költségvetés keretében valósult meg Gyöngyösön, az egyik Bethlen Gábor utcai ház falán látható alkotás a Mátra védett természeti értékeit mutatja be. Az alkotók ezúttal egy Pesti úti házfalra álmodtak 200 négyzetméteres festményt, amely egyszerre hívja fel a figyelmet az egészséges életmódra, a Mátra értékeire és az aktív kerékpáros turizmusra.
Az idei program javaslatai a részvételi költségvetés aloldalán tekinthetők meg: https://reszveteli.gyongyos.hu/otletek/

Kiemelt tartalmak