Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Részvételi költségvetés: huszonhét javaslat érkezett az önkormányzathoz

2023. 08. 17. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 09. 02. 13:59

Lezárult a részvételi költségvetés javaslattételi szakasza. A beérkezett 27 javaslat megvalósíthatóságát az önkormányzat szakemberei részletesen megvizsgálják, majd ezt követően indul a szavazás.

Harmadik alkalommal hirdette meg a részvételi költségvetést a gyöngyösi önkormányzat. A nyolcmillió forintos keretösszeg felhasználásáról a város lakói közvetlenül dönthetnek a lakossági javaslatok alapján. Az elmúlt években házfalnyi méretű street-art projekt, rekortán távolugrópálya, akadálymentesítés, patakparti sétány, gördeszkapálya és Kapcsolódások napja néven közösségi rendezvénysorozat is létrejött a projektnek köszönhetően.

Az idei program július 10-én indult, az önkormányzat online és a kihelyezett gyűjtőurnákban egy hónapon át várta az ötleteket. Az augusztus 10-én zárult javaslattételi szakaszban összesen 27 javaslat érkezett, ezek közül kerülnek majd ki azok, amelyekre a gyöngyösiek leadhatják szavazatukat.

A program ebben az évben is három, egyenként 30 napon át tartó szakaszra oszlik, melyek közül a második kezdődött el augusztus 10-én. Ebben a fázisban a beérkezett javaslatok szavazásra bocsáthatóságáról a civil tagokkal kiegészült szakmai testület, az úgynevezett részvételi tanács dönt. A tanácsnak Hiesz György polgármester mellett tagja még Németi László főépítész, Juhász Katalin városüzemeltetési és városfejlesztési igazgató, Kovács Róbert pénzügyi és költségvetési igazgató, Nagy Andrea, a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője és prof. dr. Dinya László, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem oktatója. A testület a javaslatok szavazásra bocsáthatóságáról a következő, előre meghatározott paraméterek szerint dönt.

Fontos, hogy a javaslatok az önkormányzat hatáskörébe tartozzanak. Egy javaslat lehet bármilyen jó, nem lehet megvalósítani, ha az önkormányzatnak nincs hozzá megfelelő jogköre.
A javaslatoknak legfeljebb 8 millió forintból megvalósíthatónak kell lenniük.
Olyan javaslatokat várunk, amelyeknek a következő években nincs számottevő fenntartási költsége.
Egy javaslat, illetve annak a megvalósulása ne egy-egy szűk csoport, hanem a városi közösség hasznára váljon.
Javaslatot 16 éven felüli gyöngyösi lakosok tehetnek, egy lakos bármennyi javaslatot benyújthat.

A szűrésre legfeljebb 30 nap áll a részvételi tanács rendelkezésére, ezt követően indul a szavazás, melynek során minden 16 éven felüli gyöngyösi lakos három projektre adhatja le voksát. Az önkormányzat a legalább 100 szavazatot gyűjtő ötletek közül a legtöbb szavazatot szerző javaslatokat valósítja meg a nyolcmillió forintos keretösszeg erejéig.

A beérkezett javaslatok a részvételi költségvetés aloldalán tekinthetők meg: https://reszveteli.gyongyos.hu/otletek/

Borítókép: Az egyik Bethlen Gábor úti ház falára festett street art projekt szintén a részvételi költségvetésből valósult meg.

Kiemelt tartalmak