Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Részvételi költségvetés: elindult a szavazás

2022. 06. 08. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 14. 15:41

Gyöngyös önkormányzata 2022-ben ismét meghirdette a Részvételi Költségvetés programot. A projekt lényege, hogy a város költségvetésének egy adott részéről a lakosság közvetlenül dönthet.

A Részvételi Költségvetés három szakaszból áll: első körben javaslatokat várt az önkormányzat, majd a polgármesteri hivatal szakemberei megvizsgálták az ötleteket, hogy a harmadik, szavazási szakaszba csak olyan javaslatok kerüljenek, amelyek megvalósítása az önkormányzat jogkörébe tartozik, költségük nem haladja meg a 4 millió forintot, és nem terhelik jelentős fenntartási költségek. Fontos feltétel volt az is, hogy a javaslatok ne egy-egy szűk csoport, hanem a teljes városi közösség hasznára váljanak.

A Részvételi Költségvetés kapcsán idén szigorúbban vette az önkormányzat azt a szempontot, hogy a javaslatok ne egy-egy szűkebb csoport érdekét szolgálják. A beérkezett, több mint 50 javaslatból 19 javaslatra lehet szavazni – a többihez vagy nem volt elegendő az anyagi keret, vagy nem az önkormányzat jogkörébe tartoznak, vagy valamilyen városi fejlesztési terv már tartalmazza azokat.

A javaslatokra egészen július 3-ig lehet szavazni. Mindenkinek 3 szavazata van, azaz szavazhat 1, 2 vagy 3 javaslatra. A szavazáshoz adóazonosító jelre van szükség, amely csupán hitelesítési célokat szolgál, az adatokat az önkormányzat semmilyen formában nem tárolja.

A szavazás lezárultát követően a szavazatokat összesítik és sorrendbe állítják. A legtöbb szavazatot szerzett javaslatokat valósítják meg, egészen addig, amíg a meghirdetett pénzügyi keretbe (8 millió forint) belefér.

A projekt menetével és egyéb részletekkel kapcsolatban a Részvételi Költségvetés aloldalán találnak bővebb tájékoztatást, itt érhető el a szavazási felület is.

Kiemelt tartalmak