ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Pénteken már költöznek az új laktanyába a tűzoltók

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 22. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 25. 16:39

A hét utolsó napjaiban költözik át a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség a belvárosból az egykori honvédségi laktanya területén kialakított új épületegyüttesbe. Az ország egyik legmodernebb katasztrófavédelmi kirendeltsége és tűzoltólaktanyája európai uniós forrásból épült meg. A beruházást Gyöngyös önkormányzata is segítette.

A megye első, teljesen új építésű tűzoltólaktanyájába pénteken kezdik el az átköltözést a gyöngyösi tűzoltók. Dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta: terveik szerint a hét végén befejezik a költözködést, és április 26-án, hétfőn már a Bethlen Gábor utcából teljesítenek szolgálatot.

Az új laktanya megépítésére 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az Európai Unió. A beruházást Gyöngyös önkormányzata is folyamatosan támogatta és segítette. Egyebek között azzal, hogy egy barnamezős területek rehabilitációjára kiírt pályázaton a város 570 millió forintot nyert el a volt honvédségi laktanya területének fejlesztésére.

A támogatás lehetővé tette a rossz állapotban lévő, fel nem újítható épületek bontását, valamint egy közpark létrehozását, és a terület teljes közműellátásának kiépítését. Ez utóbbira éppen azért volt nagy szükség, hogy a volt honvédségi laktanya területén megépülhessen az új tűzoltólaktanya is. Az önkormányzati korszerűsítés biztosította a közműcsatlakozást és az épületek működéséhez szükséges közműfejlesztési beruházásokat is. Fontos eleme volt a beruházásnak két átkötő út kialakítása: a Honvéd út folytatása, illetve a Bethlen Gábor út és Gábor Áron út összekötése, valamint parkolók kialakítása.

Dr. Zólyomi Géza kiemelte: az új tűzoltólaktanya előnye nem csak abban rejlik, hogy sokkal modernebb, kényelmesebb, mint az a belvárosi műemléki épület, amely évtizedekig adott otthont a gyöngyösi katasztrófavédőknek. A Bethlen Gábor utcába költözéssel csökken a vonulási idő is és mérsékelhetők a bekövetkező károk.

Jelenleg két vonulási útvonal áll rendelkezésre a tűzoltóknak az új laktanyából. AZ egyik a 24-es, a másik a 30-as számú útra visz. Annak érdekében, hogy további két úton indulhassanak a bajba jutottak megsegítésére, a kirendeltségvezető azzal a kéréssel fordult Hiesz György polgármesterhez, hogy az önkormányzat a Bethlen Gábor utcát a Honvéd, valamint a Gábor Áron utcával való összekötés mellett forgalmirend-változtatással is segítse a tűzoltók biztonságos vonulását.

Kiemelt tartalmak