ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Országos híre ment a gyöngyösi májusfáknak

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 01. Hírek | Kultúra Utolsó módosítás: 2021. 05. 06. 14:11

A természet újjászületését szimbolizáló ötven májusfa teszi még hangulatosabbá Gyöngyös főterét. A néphagyomány szerint a májusfát vagy májfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt.

A gyöngyösi hársfákat május elseje alkalmából a Mátra Művelődési Központ munkatársai öltöztettek díszbe. A színes szalagokkal feldíszített májusfákat bárki örökbe fogadhatta, hogy így kedveskedjen az általa szeretett személynek anélkül, hogy a hagyományoknak megfelelően kivágna egyet fát is.

A hársokon egy-egy táblácskával jelezték, ki és kinek ajánlja a szatén szalagos fát. A kezdeményezés sokak érdeklődését felkeltette. Az örökbefogadók között volt végzős osztályát búcsúztató pedagógus, aki az együtt töltött négy év emlékére lepte meg tanítványait, egy szerelmes férj pedig felesége születésnapjára kedveskedett a májusfával. A táblákon az örökbefogadók egy képpel vagy egy idézettel is személyesebbé tehették üzeneteiket.

Nagy Andrea, a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: nem csak gyöngyösiek fogadtak örökbe májusfát, egyebek között Békéscsabáról is érkeztek érdeklődők. Az igazgató hozzátette: nem csak a szerelmeseknek nyújthattak örömet a feldíszített fák.

– Ha valamikor, akkor most nagyon-nagy szükség van arra, hogy a tavaszt és a megújulást becsempésszük a városba. A májusfák pici gyógyírként is szolgálnak a lelki sebekre, melyeket a hosszan elhúzódó pandémia okozott – tette hozzá az igazgató. A tervek szerint a májusfák egy hónapig díszítik majd Gyöngyös Fő terét.

A feldíszített hársfákról készített fotógalériánkat itt találja.

Kiemelt tartalmak