Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Okosjátékkal fejlesztik a gyöngyösi óvodásokat

2022. 04. 28. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 05. 15:51

Játszva fejleszti a gyerekek képességeit az az okosjáték, amely hamarosan valamennyi gyöngyösi óvodában megtalálható lesz. Az eszközök beszerzéséről áprilisi ülésén döntött a város képviselő-testülete. A grémium egyebek mellett a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa kitüntetés odaítéléséről is határozott.

Gyöngyös valamennyi óvodája számára beszerzik azt magyar fejlesztésű digitális okosjátékot, amely elsősorban az iskolaérettséghez szükséges képességek felmérését és erősítését segíti. Az eszközt 2017 óta használják a Katona József Úti Tagóvodában, ahol a pedagógusok, a szülők és a gyerekek is számos pozitív tapasztalatot szereztek a használat során, ezért a képviselő-testület most úgy döntött, hogy a többi nyolc tagóvoda számára is beszerzi az eszközt egy 23 hónapos lízingkonstrukció keretében összesen közel 7 millió forintért.

A Digitális Okos Játék Óvodásoknak (DIOO) 3-7 éves gyermekek részére készült képességmérő és fejlesztőeszköz, egy egyedülálló komplex rendszer, mely korunk elvárásaihoz és az alfa generációs gyermekek sajátosságaihoz illeszkedik. A DIOO a sikeres iskolakezdéshez szükséges készségeket játékosan fejlesztő eszköz, egy új, innovatív, teljes egészében magyar digitális fejlesztés. A DIOO billentyűzet és egér nélkül, érintőképernyőn irányítható program, amelyben a feladatokat hangutasítások alapján kapják a gyerekek. Az okosjáték lehetővé teszi az óvodások iskolaérettségi szintjének mérését és a szükséges képességek erősítését.

Pályázat nyugdíjas és polgárőr szervezetek részére

Több pályázat kiírásáról is döntöttek a képviselők. A városban működő nyugdíjas szervezetek összesen 2,5 millió forint támogatásra pályázhatnak, amit működésükre, tevékenységük, programjaik támogatására fordíthatnak. Ugyancsak pályázhatnak önkormányzati forrásra a városban működő polgárőr egyesületek, amelyek támogatására 3 millió forintos forrást különítettek el a költségvetésben. Az önkormányzat áprilisban már kiírta az egészségügyi-, kulturális-, oktatási-, szociális- és sporttevékenységek támogatására irányuló pályázatát, az összességében 8 millió forintos keretösszegre beérkezett támogatási igényekről ezt követően születik döntés.
Képviselői, alpolgármesteri és polgármesteri keretek terhére összesen 15 alapítvány támogatásáról döntöttek az áprilisi ülésen, az alapítványok összesen 975 ezer forint támogatásban részesülnek.

Beszámoló a közbiztonsági helyzetről

A képviselő-testület meghallgatta a Gyöngyösi Rendőrkapitányság beszámolóját a közbiztonság helyzetéről. Mint a rendőrség által összeállított dokumentumból kiderül, 2021-ben nagységrendileg ugyanannyi bűncselekmény történt a városban 2021-ben, mint a megelőző évben. A 2021-ben regisztrált 604 bűncselekmény száma a Gyöngyösi Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények mintegy 56 %-át teszik ki. A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények számának száma ugyanakkor jelentősen, 266-ról 200-ra csökkent. Gyöngyös város területén a 2021. évben a fenti adatok alapján kisebb növekedés volt tapasztalható a százezer lakosra jutó bűncselekmények számában. A bűnügyi fertőzöttség csökkentése, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében a rendőri jelenlét továbbra is rendszeresen biztosított volt a településen – olvasható a rendőrségi beszámolóban, amely arra is kitér, hogy a Gyöngyösi Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója 2021-ben az előző évi 69,6%-ról 73,5 %-ra emelkedett.

A közlekedési balesetek száma számottevően nem változott, ám a 2020-ban történt két halálos közúti balesettel ellentétben 2021-ben ilyen súlyos eset a város útjain nem történt. A balesetek adatait elemezve kimutatható, hogy a legtöbb közlekedési baleset emberi magatartás miatti hibákra vezethető vissza. Azok bekövetkezését alapvetően a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása, a felelőtlen, türelmetlen járművezetés, és esetenként a tudatos szabályszegés eredményezte. A beszámoló bemutatásakor a rendőri vezetők kitértek a Városrendészettel és a polgárőr szervezetekkel folytatott eredményes együttműködésükre, ami jelentős mértékben segíti a hatóság munkáját. A városban működő polgárőr egyesületek egyébként ugyanezen az ülésen számoltak be 2021-es tevékenységükről a képviselőknek.

A testület elé került a Városrendészet 2021-es beszámolója is. A szervezet 2020-ban kezdődött megújulásának kézzelfogható eredményei vannak, a Gyöngyösi Városrendészet mára az ország leghatékonyabban működő önkormányzati rendészetei közé tartozik. A gyöngyösi közterület-felügyelők 2021 áprilisa és 2022 azonos hónapja között több mint ezer esetben intézkedtek, és bár az esetek legnagyobb részében csupán figyelmeztetést adtak ki, összesen több mint 10 millió forint értékben szabtak ki bírságot. Illegális hulladéklerakással kapcsolatos tevékenység miatt 62 esetben intézkedtek a városrendészek, akik kidolgoztak egy eljárásrendet, amibe partnerként bevonták a kormányhivatalt és a rendőrséget is. Az együttműködésnek köszönhetően felderítettek olyan visszaeső illegális szemetelőt, akire a kormányhivatal hárommillió forintot meghaladó bírságot szabott ki. A közterület-felügyelők 41 körözött személyt ismertek fel, és adtak át a rendőröknek, és a tavaly indult szomszédom a felügyelő programnak is jelentős eredményei vannak, a lakosság 188 esetben tett bejelentést a körzeti rendészek felé a program tavaly októberi elindulása óta.

Ők a város érdemes pedagógusai

Döntöttek a képviselők a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa kitüntetés odaítéléséről. Az elismerést minden évben egy óvodapedagógusnak, egy általános vagy művészeti iskolai tanárnak, illetve egy középiskolában vagy felsőoktatási intézményben tanító pedagógusnak ítélik oda. Idén Balázsné Csörgő Judit és Tóthné Petes Marianna, a Jeruzsálem Úti Tagóvoda pedagógusai megosztva kapták meg az elismerést, mellettük Várady Béla Imre, a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola tanára, illetve Dencs Árpád Antal, a Mátra Erdészeti Mezőgazdasági Vadgazdálkodási Szakképző Intézet pedagógusa veheti át az elismerést.

Kiemelt tartalmak