Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nyolcvanasi lakástűz: azonnal cselekedett az önkormányzat

2024. 03. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2024. 03. 05. 11:31

Tűz ütött ki egy negyedik emeleti, társasházi lakásban csütörtök este Gyöngyösön, a Jószerencsét utcában. A lángok szerencsére nem terjedtek át a többi lakásra, abban a lakásban azonban, amelyben felcsaptak a lángok, jelentős károk keletkeztek: egy szoba teljesen, egy másik részben kiégett, több helyiség pedig megtelt füsttel. A lángokat a tűzoltók megfékezték, az oltás idejére a társasházat kiürítették, összesen huszonnégy ember hagyta el ideiglenesen az épületet. A mentők egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

A lakástűzről szóló bejelentés után az önkormányzatnál is elindult a krízishelyzeti protokoll. A katasztrófavédelmi referens azonnal értesítette a polgármestert, valamint azokat a szervezeti egységeket, amelyek segítséget tudnak ilyenkor nyújtani. Az önkormányzat üres bérlakásokat tart fenn hasonló katasztrófahelyzet esetére, ha valakinek el kell hagynia az otthonát.

Szerencsére átmeneti szállás biztosítására nem volt szükség, az önkormányzat azonban továbbra is kész segítséget nyújtani azoknak, akiknek a lakása a tűz vagy az oltás során megsérült.

2021 óta ugyanis elemi károk enyhítésére is kérhető rendkívüli települési támogatás. A képviselő-testület három évvel ezelőtt épp az ilyen esetekre gondolva módosította rendeletét, hiszen a váratlan kár vagy tragédia során az önkormányzat gyors segítségnyújtása nélkülözhetetlen.

A rendkívüli települési támogatás keretében nyújtható akár több százezer forintos segítséget elemi kár esetén azok az ingatlantulajdonosok kérhetik, akik rendelkeznek lakásbiztosítással.

Az előre nem látható és el nem hárítható külső, természeti vagy más eredetű erők által okozott károk enyhítésére létrehozott a grémium egy olyan vis maior alapot is, melyet társasházi, illetve szövetkezeti tulajdonban keletkezett ingatlanok kárenyhítésére igényelhetnek a károsultak abban az esetben, ha a lakóközösségnek van ingatlanbiztosítása.

Borítókép: Gyöngyösi Médiaközpont

Kiemelt tartalmak