Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nincs olyan betegség, ami miatt nem lehetne oltani

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 12. Covid-19

Magyarországon már ötféle vakcinatípussal zajlanak az oltások. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett már a kínai Sinopharm vakcina is bevethető az oltási programban. Az oltóanyagokkal kapcsolatban felvetődő kérdésekre dr. Mangó Gabriella háziorvos válaszolt.

– Melyik oltást kinek javasolja?

– Amelyik szinte mindenkinek megfelelő lenne, az a Pfizer, ám ebből nagyon kevés van, és bonyolult a hűtési technikája. Az AstraZenecát a 60 év alatti krónikus betegeknek, a Szputnyikra csak 60 és 74 év közötti nem krónikus betegeknek javasolt a leírás szerint. A Moderna felhasználása hasonló a Pfizerhez. A kínai bárkinek beadható, aki nem kap éppen kemoterápiát vagy immunszupresszáló szereket.

– Ha valaki regisztrált az oltásra, van egyéb teendője még? Kell a háziorvosával még konzultálnia?

– Mindenképpen vegye fel a háziorvosával a kapcsolatot, hiszen az én praxisaimban is megesett, hogy valaki levélben jelentkezett az oltásra, és ennek ellenére nem szerepelt az oltási listán. Valószínűleg az ő levele elkeveredett kézbesítés közben, és nem érkezett meg. Ilyen esetben érdemes online regisztrálni, mert ha így sikerül az oltásra jelentkezni, valószínűleg nem érkezett meg a levele. De a regisztráció fajtájától függetlenül mindenkinek célszerű érdeklődnie a háziorvosánál, akik minden héten új beteglistát kapnak, ami a páciens minden személyes adatát tartalmazza. Ez alapján mi is fel tudjuk venni a kapcsolatot azokkal, akik az oltási listán szerepelnek.

– Lehet választani az oltóanyagok közül?

– Mindig megmondjuk, hogy mivel oltunk, és a páciens eldöntheti, kéri-e az oltást vagy sem. Ha nem kéri az éppen rendelkezésre álló vakcinát, felvesszük a kívánt listára, ahol a betegségei és a kora alapján soroljuk be arra az estere, ha rendelkezésre áll majd az általa kívánt oltóanyag.

– Kiket küldenek az oltópontra?

– Akik krónikus betegek, idősek, aktív daganatos megbetegedésük van, vagy korábban allergiás reakciót váltott már ki náluk oltás vagy gyógyszer. A gyógyszer által kiváltott mellékhatás nem kizáró tényezője annak, hogy a háziorvos adja be az oltást, az oltóponton azonban gyorsabban tudnak segíteni, ha szükség lenne rá.

– A gyöngyösi kórházban is van oltópont?

– Igen, a tüdőgyógyászati szekrendelésen.

– Mit vigyen magával az oltópontra a beteg?

– Mindenképpen legyen nála az a saját maga által kitöltött dokumentum, amely a személyes adatai mellett az egészségi állapotáról is tájékoztatást ad. Ez nagy mértékben segíti az oltóponton dolgozó kollégák munkáját.

– Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

– Ugyanazok, mint minden más oltásnak: láz, hőemelkedés, izomfájdalom, gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, étvágytalanság, fejfájás, de ezek csak egy-két napig tartanak. De befolyásolhatja az oltás a szívritmust, a vérnyomást vagy a vércukorszintet is. Előfordulhat, hogy valaki úgy kapja meg az oltást, hogy nem tud arról, hogy átesett már a covidon, nála már az első oltás hevesebb reakciókat produkálhat.

– Van olyan kizáró tényező, ami miatt valakinek nem javasolt az oltás?

– A várandósság. Egyetlen betegség sem kizárja ki, hogy valaki megkapja a covid elleni oltást.

Kiemelt tartalmak