ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Népszámlálás 2022: szeptember 20-áig jelentkezhet számlálóbiztosnak!

2022. 09. 12. Hírek

A veszélyhelyzetre tekintettel a 2021-ben esedékes népszámlálás halasztásra került. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI.3.) Korm. rendelet módosításáról szóló 45/2021. (II.5.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a népszámlálásra 2022. október 1. és november 28. között kerül sor.

A népszámlálás során lehetőség lesz a kérdőívek elektronikus, interneten történő kitöltésére is a számlálási időszak első részében, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mindenkinek közvetlenül megküldött egyedi elektronikus azonosítón keresztül. Amennyiben erre nem kerül sor az erre megadott határidőn belül, a települési jegyző, mint népszámlálási felelős által foglalkoztatott és koordinált számlálóbiztosok keresik fel személyesen a lakosságot. Minden személyt egyszer, az életvitelszerűen lakott lakcímén kell összeírni, és össze kell írni minden lakást, függetlenül attól, hogy laknak-e benne, vagy sem, illetve az eredetileg nem lakás céljára szolgáló ingatlant, ahol életvitelszerűen laknak. Az adatszolgáltatás a lakosság számára kötelező.

Gyöngyös vonatkozásában az ellenőrzendő címek (lakóegységek és intézeti címek együtt) nagyság-rendjére tekintettel közel 16 000 cím ellenőrzéséről, és mintegy 28 000 fő összeírásáról kell gondoskodni. A feladat nagyságrendje alapján várhatóan kb. 90 fő számlálóbiztosra, és a számlálóbiztosok munkájának ellenőrzésére, közvetlen koordinálására 7-8 felülvizsgálóra lesz szükség a népszámláláshoz.

A számlálóbiztosok és a felülvizsgálók jelentkezési lapon jelezhetik részvételi szándékukat a jegyző felé, majd a KSH által szervezett, online (e-learning) oktatáson, vizsgán is részt kell venniük. A sikeres vizsgát tett, kiválasztott résztvevőkkel megbízási szerződést kötünk, a közreműködők az elvégzett munka arányában díjazásban részesülnek. A számlálási körzetek is ekkor kerülnek kiosztásra. Az előzetes felkészülés saját elektronikus eszközzel történik, a tényleges feladatellátás a KSH által rendelkezésre bocsátott elektronikus eszköz (tablet) segítségével végezhető, ezért fontos, hogy a jelentkezők rendelkezzenek jártassággal az elektronikus eszközök használatában.

A Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal felkéri a lakosságot, hogy az összeírás során mindenki működjön közre az adatszolgáltatásban, és gondoskodjon lakóhelyének pontos megjelölésére (hiányzó házszámok kihelyezése!).

A jelentkezési lapok innen letölthetők:

A jelentkezési lapokat eredetben, személyesen, vagy postai úton kell eljuttatni a Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője részére (dr. Kozma Katalin jegyző, 37/510-304, 3200 Gyöngyös, Fő tér 13.). Elsődlegesen helybeli, a helyi viszonyokat jól ismerő jelentkezőket várunk.

A jelentkezési lapok benyújtásának határideje: 2022. szeptember 20.

Részletesebb információk az alábbi linken érhetők el: https://www.ksh.hu/szamlalobiztostoborzas

Kiemelt tartalmak