Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nemzet, szolidaritás és szabadság – épp oly fontos ma, mint 1848. március 15-én

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 15. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 24. 17:45

A járványhelyzetre való tekintettel az idei évben is rendhagyó módon ünnepelték az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeit. 1848. március 15-e volt az a nap, az az esemény, ami a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált. Egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére.

fotó: Gyöngyösi Tv

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kapcsán a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ egy online műsorral készült, mely megtekinthető a Mátra Művelődési Központ és Gyöngyös Város Hivatalos Facebook-oldalán.

Az idei évben Kárpáti István alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben a nemzet, a szolidaritás, de elsősorban a szabadság fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott: a szabadság az, amelynek révén a tehetség kibontakozhat és ezáltal tud mindenki a saját sikerének a kovácsa lenni, ezáltal tudja minél jobban erősíteni a közösséget is. A szabadság ugyanakkor nem jelentheti a szolidaritás hiányát. A történelmi példák tanulsága szerint az elesettség, a kiszolgáltatottság épp azon eszmék terjedésének ágyaznak meg, melyek pont a szabadságot akarják nyirbálni vagy megszüntetni. Ezért a szabad Magyarország egyik elsőrendű célja kell, hogy legyen az, hogy a társadalom minél több tagja válhasson igazi, autonóm polgárrá. Végül a városvezető hozzátette: az 1848. márciusában, a forradalom és a szabadságharc alatt oly fontos fogalmak, a szabadság, a szolidaritás és a nemzet ma is ugyanolyan fontosak, és azok lesznek a jövőben is, számunkra, magyarok számára is, éljünk bárhol a világban.

Végül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére Hiesz György polgármester, Kévés Tamás és Kárpáti István alpolgármesterek koszorút helyeztek el az Orczy-kastély északi homlokzatán lévő emléktáblánál, majd a Könyves Kálmán téren álló emlékműnél.

Kiemelt tartalmak