Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

MATE: új egyetem született

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 14. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 24. 17:41

Nem csak névváltoztatás, hanem szerkezeti struktúra- és fenntartóváltás is történt a gyöngyösi Károly Róbert Campuson.

Az átalakulás két lépésben valósult meg. Tavaly augusztustól Szent István Egyetem névvel megalakult egy többcampusú, multidiszciplináris intézmény. Az integráció során összeolvadt a gödöllői Szent István Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, a Kaposvári Egyetem, valamint a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Idén februártól pedig megtörtént meg a szerkezeti átalakulás, és megkezdte működését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), ami már nem állami, hanem alapítványi fenntartású intézmény.

A változást követően megszűntek a karok, vagyis azok a szervezeti egységek, melyek korábban összefogták a különféle tudományterületeket. Ehelyett 21 önálló keretgazdálkodással bíró intézet jött létre, melyek túlnyúlnak az intézményeken. Ezek központjai egy-egy campuson találhatók, azonban a hozzájuk tartozó szakok több másik, vagy akár mindegyik campuson is elérhetőek. Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy a hasonló képzési kínálatot nyújtó campusok ne versenyezzenek egymással a hallgatókért, a pályázati forrásokért és a külföldi kapcsolatokért.

Az idei felvételi időszak több szempontból is rendhagyó volt az egyetem életében. Egyrészt az intézményi átalakulás miatt a felvételizők még a Szent István Egyetemre adták be a jelentkezésüket, ám a tanulmányaikat már a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen fogják megkezdeni. Másrészt a pandémia miatt a felvételizők csak online beiskolázási rendezvényeken vehettek részt.

Bár az első számadatok csak áprilisban érkeznek meg a felsőoktatási intézményekhez, az az online nyílt napok után érkezett visszajelzésekből már most látszik, hogy Gyöngyösön várhatóan idén is a gyógy- és fűszernövények szak vezeti majd a népszerűségi listát, megelőzve az elmúlt években közkedvelt pénzügy-számvitel, programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, valamint kereskedelem és marketing szakokat.

Kiemelt tartalmak