Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nemet mondtak az akkumulátorgyárakra

2023. 10. 03. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 10. 27. 11:22

A városrendészet hatékonyságának növelését várják a képviselők a városrendészet intézményi formában történő működtetésétől: a tervezet vitáját október eleji ülésén kezdte meg a grémium, amely jobb helyet talált a nyolcvanasi kispostának, és állásfoglalásban utasította el akkumulátorgyárak letelepedését a városban.

Intézményként működhet a városrendészet

A Városrendészeti Igazgatóság a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeként működik, a képviselők most első olvasatban tárgyalták a szervezet igazgatójának javaslatát az önálló intézményként való működésre. A közel száz típusú feladatot ellátó szervezet vezetője szerint a változás jelentősen növeli majd a városrendészet hatékonyságát, intézményként ugyanis csökkennek a bürokratikus terhek, növelhető lesz a szervezeti stabilitás, a munkaerő-megtartás, a munkaerő-toborzás és szélesednek a motivációs lehetőségek is, így stabilabb, kiszámíthatóbb működést tudnak elérni, ami jelentősen növelheti az szolgáltatás színvonalát, vagyis a város közbiztonságát. Az ország számos önkormányzatánál van példa hasonló működésre, amely mindenhol pozitív változásokat eredményezett. A szervezeti átalakításról szóló elképzeléseket első olvasatban tárgyalták a képviselők, a részletekről a következő üléseken döntenek majd. A gyöngyösi városrendészet számos innovatív eszközt vezetett be a közelmúltban, köztük a díjnyertes szomszédom a felügyelő programot, amely a város lakóitól is sok pozitív visszajelzést kapott működése során.

Jobb helyet találtak a nyolcvanasi kispostának

Lassan egy éve, 2022. novembere óta nem működik a nyolcvanasi kisposta Gyöngyösön, miután a Magyar Posta Zrt. energiatakarékossági okokra hivatkozva a mátrafüredivel együtt – ahogy akkori közleményükben fogalmaztak – szüneteltették a működését. Azóta ez utóbbi az önkormányzat anyagi hozzájárulásával újranyitott, a Szövetkezet utcai postahivatalt azonban a Posta nem tervezi újranyitni. Az önkormányzat a postapartneri program keretében, a Városgondozási Zrt.-n keresztül tervezi újraindítani a szolgáltatást, aminek helyét egy korábbi határozatával a kispiac volt húsboltja helyén jelölte ki. Most új helyszínről döntött a grémium, amely az Olimpia út 8. szám alatt, de az Iskola utcából nyíló bejárattal, a régi zöldséges helyén tervezi megnyitni a postahivatalt. Az ugyancsak a Városgondozási Zrt. tulajdonában lévő ingatlan a húsboltnál jóval nagyobb területen lesz képes kiszolgálni a lakókat.

Nemet mondtak az akkumulátorgyárakra

A képviselő-testület úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a város ipari területeinek kiajánlását akkumulátoripari tevékenységre. Az állásfoglalást a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) kérésére fogalmazta meg a grémium, a HIPA ugyanis az akkumulátor-ágazathoz kapcsolódó megnövekedett befektetői érdeklődés miatt előzetes állásfoglalást kért az önkormányzattól, hogy lenne-e nyitottság ilyen tevékenységeket végző üzemek fogadására a településen. A testület a város közelében már működő vállalkozások környezeti érzékenysége, a lakott területek és a mátrai védett természeti területek közelsége, a minőségi vízellátás biztonsága, az idegenforgalom számára fontos településimázs miatt a jelentős ökológiai-környezeti terheléssel járó tevékenységet nem tartja beilleszthetőnek a város gazdasági-szolgáltatói struktúrájába. A döntést elsősorban az befolyásolta, hogy Gyöngyös sérülékeny vízbázissal rendelkezik, amely egy újabb nagyfogyasztót már nem tud kiszolgálni, és az egyik ipari parkban működő gyár kérésére a testület még korábban vállalta, hogy annak két kilométeres körzetében jelentős környezeti hatással bíró üzem építését nem támogatja.

Folytatódnak a geotermikus kutatások

Újabb állomásához érkezett az önkormányzat geotermikus energia kutatására vonatkozó projektje. A Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. által benyújtott európai uniós pályázat révén Veresegyház önkormányzatával közösen Gyöngyös 60 ezer eurót nyert el egy geotermikus erőművet célzó beruházás előkészítéséhez, a munka pedig most újabb mérföldkőhöz érkezett: a testület döntése értelmében megkezdődhetnek a földtani kutatások és a geotermikus kutatási engedély összeállítása. Ha a kutatások sikerrel zárulnak, próbafúrások következhetnek. A projekt megvalósulásával óriási lépést tehetne a város a fenntartható jövő felé, a geotermikus energia kitermelése és felhasználása ugyanis energiahatékony és klímatudatos alternatívát jelent az önkormányzati intézmények és egyéb városi ingatlanok fűtésére, ráadásul a városi strand történetében is új fejezetet nyithatna.

Egyensúlyban a város költségvetése

A képviselők elfogadták az önkormányzat 2023-as költségvetésének első féléves teljesítéséről szóló beszámolót. Mint a dokumentumból kiderül, az büdzsé idén is több kockázati elemet tartalmazott, amelyek kezelésére jelentős mértékű tartalékot terveztek a költségvetésbe, amely a nem tervezett, de időközben fontosnak ítélt feladatok megvalósítását is lehetővé teszi, illetve fedezetet biztosíthat kedvezőtlen makrogazdasági hatások kompenzálására.

A számos bizonytalansági elem és a jelentős központi forráselvonás, például a szolidaritási hozzájárulás ellenére az első félév gazdálkodását az előző években kialakított, és ebben az évben is alkalmazott megfontoltság és takarékosság jellemezte, melynek köszönhetően a város konszolidált költségvetési egyensúlya biztosított volt – olvasható a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság beszámolójában, amelyből az is kiderül, hogy az első féléves adóbevételek a tervezetten felül teljesültek, míg a kiadási oldalon továbbra is az elmúlt évben kialakított, és pénzügyi szempontból eredményesen működtetett rendszert tartották fenn, azaz a kötelezettségvállalás és pénzügyi kifizetések különösen a veszélyhelyzet időszaka alatt folyamatos vezetői kontroll mellett történtek.

A bizonytalanság azonban továbbra is nagy, ezért a jövő évi költségvetés tervezése még nehezebb feladat elé állítja majd az igazgatóságot és az önkormányzatot, így a második félévben is folytatni kell a takarékos gazdálkodást – hangzott el az ülésen.

Működtek az energiatakarékossági intézkedések

Harmincszázalékos megtakarítást sikerült elérnie az önkormányzatnak a 2022/23-as fűtési szezonban bevezetett energiatakarékossági intézkedésekkel – derült ki a grémium elé került beszámolóból, amely további megtakarítási javaslatokat is tartalmaz az előttünk álló fűtési szezonra vonatkozóan. Ezek zöméről az október végi ülésen döntenek majd a képviselők, akik azonban már most is határoztak néhány kérdésben.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a karácsonyi díszvilágítást november 20. és január 10. között tartják fenn, a műjégpálya pedig december 20-tól üzemel majd a városi strand területén. A grémium az önkormányzati intézmények fűtési rendszereinek karbantartási munkáival a Városgondozási Zrt.-t bízta meg, és felkérte az intézmények és gazdasági társaságok vezetőit, valamint a hivatali vezető tisztségviselőket, hogy mindent tegyenek meg az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A már korábban elrendelt téli igazgatási szünetet is módosította a még nagyobb mértékű energiamegtakarítás érdekében a testület: a hivatal december 18-a és 26-a között ügyelet ellátása mellett tart igazgatási szünetet, december 27-e és 2024. január 1-je között a kormányzati szervek igazgatási szünetével összhangban ügyelet nélküli teljes bezárásra kerül sor, míg január első hetében energiamegtakarítás miatt áll le a hivatal. Az óvodák és bölcsődék az iskolai szünethez igazodva tartanak téli szünetet, vagyis december 22-e és január 8-a között lesznek zárva.

Energiatakarékosra cserélik a sportcsarnok teljes fűtési rendszerét

A grémium úgy döntött, teljeskörűen felújítja a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok fűtési rendszerét, amely az elmúlt 17 évben elhasználódott, és számos meghibásodás hátráltatja a működését. A képviselők a fűtési rendszer teljes cseréje mellett döntöttek, a munkákat két ütemben valósítják meg, a fedezetére az idei költségvetésből mintegy 24 millió forintot biztosítanak a lefolytatott versenyeljárás alapján.

Új díjat alapít az önkormányzat

Dr. Fejes András olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok parasportoló, Gyöngyös város díszpolgárának özvegye, dr. Kriszten Éva felajánlásából új díjat alapít az önkormányzat a tanulmányok, a sport és a közösségi munka területén egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok elismerésére. Kriszten Éva kétmillió forintot ajánlott fel közérdekű kötelezettségvállasként az önkormányzat részére, a díjjal járó pénzjutalmat ennek kamataiból fedezi majd az önkormányzat, amely minimum 100-100 ezer forinttal támogat egy általános iskolás és egy középiskolás korú diákot. Az újonnan alapított elismerés neve Dr. Fejes András-díj lesz.

Újabb öt évig látható Gyöngyösön Almásy Pált ábrázoló festmény

A képviselő-testület még 2018-ban döntött úgy, hogy a Magyar Állam tulajdonában álló és az egri Dobó István Vármúzeumban fellelt Almásy Pált, Gyöngyös egykori országgyűlési képviselőjét ábrázoló eredeti, díszkeretes festményt a Vachott Sándor Városi Könyvtárban állítja ki. A kölcsönzési szerződés idén októberben lejárt, azonban az önkormányzat és a tulajdonos újabb öt évre meghosszabbította. Az egri Dobó István Vármúzeum kölcsönzési díjat nem számol fel, a könyvtár pedig megfelel a festmény tárolására vonatkozó szigorú előírásoknak, így további költségek nem merülnek fel a festmény 2028. októberé végéig való kiállításával kapcsolatban.

Kiemelt tartalmak