Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nem mindennapi relikviával bővült a városi könyvtár gyűjteménye

2023. 05. 16. Hírek

VI. Pius pápa 1780-ban kiadott privilégiumlevelével gazdagodott a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár. A közel 250 éves dokumentumot hamarosan a látogatók elé tárják.

Dr. Vinkler Bálint történész, a könyvtár munkatársa a heol.hu-nak elmondta, egy antikvárium aukcióján bukkant rá a levélre, amit az árverésen ötvenezer forintért sikerült megvásárolniuk. A privilégiumlevélről az árverés katalógusában a következő olvasható.

Esterházy Károly egri püspök 1780. április 11-i oklevele, melyben a gyöngyöspüspöki plébániatemplom Szent János apostol és evangélista titulusú oltárát kiváltságos oltárrá teszi. Papír, nyomtatott (kézzel írt aláírásokkal és adatokkal), latin nyelvű, egy oldal és külzet, papírfelzetes pecséttel. Mérete 48×38 centméter. A dokumentum formanyomtatvány, melyben kézzel csak az adott templom és oltár megadása lehetséges. Tartalmazza VI. Pius pápa 1779. december 18-án kelt engedélyét, amely lehetővé teszi a püspök számára, hogy egyházmegyéje arra érdemes templomai egy-egy oltárát kijelölje, annak hét évre történő pápai privilegizálására. Ezáltal az adott helyeken a holtakért bemutatott misék során, a tisztítótűzben szenvedő lelkek számára búcsú elnyerésére adódott lehetőség. Ez pedig nem kevés pénzzel járt együtt. Eszterházy Károly (1725-99) püspök és Zábráczki József kanonok saját kezű aláírásával. Kissé rozsdafoltos, pöttyös dokumentum. A verzón is kéziratos feljegyzéssel.

A Vachott Sándor Városi Könyvtár rendelkezik már egy 1860-as évekből származó céh oklevéllel, vándorkönyvekkel, de ilyen jellegű formanyomtatvány még nem került a birtokukba, aminek az eszmei értékét a közel 250 évvel ezelőtti keltezés tovább növeli. Hamarosan az olvasók is megtekinthetik a különlegességet bekeretezve, a könyvtár falára függesztve több más, korabeli dokumentum társaságában.

Borítókép: Vachott Sándor Városi Könyvtár Facebook-oldala.

Kiemelt tartalmak