Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nem mindegy, hogyan segítenek

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 03. 22. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 03. 25. 15:28

A Fészkelődők elnevezésű csoport aktivistái padokat festettek át Gyöngyös belvárosának műemlék környezetében, jó szándékú kezdeményezésük azonban az előzetes egyeztetés elmaradása miatt kárt okozott.

A gyöngyösi önkormányzata több bejelentésből értesült róla, hogy a Fészkelődők elnevezésű csoport engedély és előzetes egyeztetés nélkül sárga, piros, kék és zöld színűre festette át a Barátok terén lévő padokat. Kezdeményezésük jó szándékú volt, segítségük azonban kárt okozott az önkormányzatnak.

Az átfestett padok műemléki környezetben állnak, ahol az utcabútorok színét, formáját körültekintően kell megválasztani, hogy azok illeszkedjenek a környezethez, és ne okozzanak vizuális szennyezést. A padok lazúr festékkel voltak kezelve, amit az aktivisták eltávolítottak, helyette élénk színű festékekkel kezelték a felületet – zöld, sárga, piros és kék színekkel. A nehezen eltávolítható anyag miatt a fa természetes erezetének látványát már nem lehet újra láthatóvá tenni, elképzelhető, hogy csak a lécek cseréjével lesz visszaállítható az eredeti, lazúrozott állapot, de a helyreállítás költsége mindenképp jelentős mértékű. A segítő szándék tehát a visszájára fordult, és károkozást eredményezett.

Az önkormányzat köszönettel veszi, ha valaki szeretne tenni a lakókörnyezetéért. Ennek leggyakoribb formája a szemétgyűjtés, amelyhez zsákokkal, kesztyűkkel vagy az elszállítással járul hozzá az önkormányzat. Többször előfordult, hogy cégek csapatépítő tréning keretében óvodák, bölcsődék kerítését festették, vagy parkgondozási feladatokat láttak el, de ezt csak engedéllyel és engedélyezett anyagokkal lehet végezni.

A városban lévő padok karbantartása, szükség esetén javítása egyébként a tavasztól ősz végéig tartó időszakban folyamatosan és ütemezetten történik, úgy, hogy mindig a balesetveszélyes utcabútorok élveznek prioritást.

Minden segítséget örömmel fogadunk, de arra kérjük az aktivistákat, hogy mielőtt munkához látnak, egyeztessenek a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Igazgatósággal, további információt a 37/510-338-as telefonszámon kérhetnek.

Reméljük, a Fészkelődők tagjaira az általuk okozott kár helyreállításában is számíthatunk.

Borítókép: Erbeszkorn Tamás gyöngyösi hírei Facebook-oldal

Kiemelt tartalmak