Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Néhány jó tanács, hogy ne akadjon horogra

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 13. Közlemények, hirdetmények Utolsó módosítás: 2021. 02. 16. 18:04

Az Európai Unió kezdeményezésére február második hetének második napja a biztonságos internet nap, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az online technológiák, az internet tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Az internetet ma már olyannyira az életünk részévé vált, mint a reggeli kávénk, vagy a kedvenc tévéműsorunk. Épp a természetessége, ami veszélyessé teszi, hiszen, ha nem figyelünk oda, könnyen csalók, adathalászok áldozatává válhatunk.

A leggyakrabban előforduló netes csalások típusai:

1. A csalók gyakran élnek vissza közműszolgáltató nevével. Ez azért rendkívül veszélyes, mert az e-mailben kapott számla és üzenet a megtévesztésig hasonlít az eredetire. Fontos, hogy ilyenkor minden esetben ellenőrizze le a számla adatait, és ügyintézés során Ön írja be a szolgáltató által eredetileg megadott címet. Ne hagyja magát áloldalakra navigálni!

2. Egy másik nagyon népszerű módja a csalásnak a nyereményjátéknak álcázott adathalászat. Mielőtt a megadott linkre kattintana, ellenőrizze le a hivatkozott szervezet hivatalos weboldalát, hirdettek-e egyáltalán nyereményjátékot.

3. Gyakran előfordul az is, hogy az interneten történő vásárlás, pénzügyi tranzakció során lopják el az adatainkat. Érdemes az ilyen típusú vásárlásokhoz olyan bankszámlát vagy virtuális bankkártyát használni, amin csak annyi pénz van, amennyit éppen el akarunk utalni.

Ezzel a néhány aprósággal és egy kicsit nagyobb odafigyeléssel elkerülhető, hogy csalók áldozatául essünk.

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon.

Kiemelt tartalmak