Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ne linkeskedjen!

2023. 05. 03. Hírek

Bátran kijelenthetjük, hogy mára talán az egyik legnépszerűbb vagyon elleni bűncselekménnyé lépett elő a csalás. Az emberek nagy része még mindig túl jóhiszemű, még mindig túl „jól nevelt”, egyszerűen fel sem tételezi, hogy egy másik ember szánt szándékkal képes becsapni, hazudni, a pénzét kicsalva megkárosítani, különösen ha a csaló hivatalos, valamilyen szervezet (rendőrség, bank, önkormányzat stb.) képviselőjének adja ki magát, vagy az igazira a megszólalásig hasonlító ál weboldalt hoznak létre, de igaz ez akkor is, ha tisztességes, becsületes módon magánemberek egyeznek meg valamiben, vagy legalábbis azt hiszik – hívja fel a figyelmet a csalásokra a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Nagyon sok bűncselekmény történik az online térben, mindegyik más és más, ami viszont általánosságban megállapítható a csalások esetében, hogy a cél, az anyagi haszonszerzés, a kivitelezéshez pedig meg kell szerezni a kiszemelt áldozat személyes és/vagy banki adatait.

Az adatokat sok esetben ellopják, de nagyon sokszor előfordul, hogy maguk a sértettek szolgáltatják ki a csalónak a csaló által megküldött linkre kattintással, vagy a csaló által ajánlott applikáció letöltésével, amely legtöbbször egy adatlopó vírus, vagy egy olyan program, amely távoli hozzáférést engedélyez a számítógépükhöz, mobil eszközükhöz.

Tudatos és felelős internet használattal az online térben elkövetett csalások jó eséllyel megelőzhetők az alábbi szempontok figyelembe vételével:

Biztonság 3 lépésben

1. Ne „linkeskedjen”!

  • Ne kattintson automatikusan a felkínált linkekre, de ha mégis megtörténne, ne adja meg se a személyes, se a banki adatait!
  • Ha nem tudja pontosan egy alkalmazásról, mire használható, ne telepítse sem a számítógépére, sem egyéb mobil eszközre, különösen mások kérésére ne tegyen ilyet!
  • Üzenetben – e-mailben – kapott linkről, vagy ismeretlen telefonáló által javasoltak alapján, még ha pénzintézeti alkalmazottnak is mondja magát, soha ne töltsön le és telepítsen alkalmazást!

2. Ellenőrzés

  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát.

3. Személyes adatok védelme

  • Használjon egyedi, összetett jelszót minden online fiókjához, és fontolja meg a jelszókezelő használatát!
  • Gondosan vizsgálja felül adatvédelmi és biztonsági beállításait, és korlátozza a látható és megosztható lehetőségeket! Utólag is ellenőrizze a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait
  • Tiltsa le az ön által nem használt alkalmazásokat és funkciókat!
  • Kapcsolja ki a követési és a helymeghatározó szolgáltatásokat, amikor éppen nem használja, és konfigurálja a böngészőt úgy, hogy rendszeresen törölje a sütiket!
  • Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetné a szolgáltatásaikat. Óvakodjon az olyan alkalmazásoktól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatáshoz szükségtelen információkhoz!
Kiemelt tartalmak