ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Naperőmű létesülhet a volt hulladéklerakó területén

2022. 08. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 17. 11:52

Napelemes kiserőművet építenek a város határában lévő, volt hulladéklerakó területén – a bérbeadásról augusztusi, rendkívüli ülésén döntött a város képviselő-testülete.

Három előterjesztés szerepelt a gyöngyösi képviselő-testület augusztusi, rendkívüli ülésének napirendjén. A grémium döntött az önkormányzat szabad pénzügyi forrásainak lekötéséről: a javaslat szerint értékesítik az államkötvényeket, az ebből befolyt összeget pedig az önkormányzat számlavezető bankjánál kötik le két hónapra a magasabb hozam reményében, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-emelésének köszönhetően a betéti kamatok is emelkedtek. Hiesz György polgármester a javaslat tárgyalása során arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzat kiadásai a növekvő infláció és a több mint tízszeresére emelkedő gázárak miatt jövőre jelentősen emelkednek majd, ráadásul az előzetes számítások szerint az önkormányzat szolidaritási adójának összege közel a kétszeresése emelkedik, és jóval meghaladja a 800 millió forintot, ami tovább terheli majd a jövő évi költségvetést.

A képviselők úgy döntöttek, hogy átmeneti finanszírozást biztosítanak két európai uniós beruházás, az Aktív ház és a Haller-ház felújítását célzó projekt kivitelező vállalkozója részére. A két hónapra szóló átmeneti finanszírozásra a növekvő építőanyag-árak és bérköltségek, valamint a megrendelt anyagok szállításának jelentős csúszása miatt van szükség.

A képviselők arról is határoztak, hogy hosszú távú szerződést kötnek az egykori hulladéklerakó és környéke több mint 14 hektáros területének bérbeadására. A területen napelemes kiserőmű jöhet létre, amely elsősorban egy helyi gyár energiaellátását fogja szolgálni. A bérbevevő ugyanakkor vállalta, hogy a rekultivációs engedélyben szereplő utógondozási munkákat elvégzi, és vállalja az ezzel járó kötelezettségeket – monitoring kutak ellenőrzése, mintavételezés, laboratóriumi vizsgálatok, övárok takarítás -, a naperőmű szabad kapacitásaiból pedig a város is részesülhet – a piaci árakhoz képest nagy kedvezménnyel. Az egyéb célra egyébként nem hasznosítható területért hektáronként évi 1500 eurós bérleti díjat fizet a bérlő, ami a termőföld átlagos bérleti díjának többszöröse. Mindezeken túl a városnak jelentős iparűzésiadó-bevétele is származik majd az erőmű működéséből.

Kiemelt tartalmak