ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Mit gondolna rólunk Szent István, ha ma élne?

2022. 08. 20. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 26. 11:25

Ha Szent István ma élne, szenvedélyesen érvelne a Nyugat mellet a közbeszédben egyre erősödő nyugatellenes hangokkal szemben – mondta ünnepi beszédében Kárpáti István az augusztus 20-a alkalmából rendezett városi ünnepségen. A délutáni programokat a Mátra Művelődési Központban rendezték.

Ünnepi szentmisével kezdődtek a programok az államalapítás ünnepén Gyöngyösön. Az új kenyeret Balog Gyula kanonok-plébános áldotta meg, aki prédikációjában Szent István edukációs tevékenységét méltatta, amellyel elterjesztette a kereszténységet országában, és az imát kihozta a „kolostorok csendjéből”. A plébános arra is emlékeztetett, Szent István minden más országot megelőzve ajánlotta fel a magyar koronát a szűzanyának. A városi kenyérszentelő ünnepséget a Fő téri színpadon rendezték Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, valamint Szabó Gyula Győző és Pánczél Klaudia énekművész, a Pesti Magyar Színház társulatának tagjai közreműködésével.

Nézze meg galériánkat!

Kárpáti István alpolgármester ünnepi beszédében arról beszélt: Szent István a pogány életmód folytatása, a keleti kereszténység és a Nyugat közül utóbbit választotta, és bár hazánk évszázadokat töltött el kompországként Kelet és Nyugat között, a 2004-es uniós csatlakozással végleg kikötött, és ezzel államalapító királyunk is elégedett lenne. A városvezető úgy folytatta: „ezért is szomorít el az, hogy a közbeszédben egyre erősödnek a nyugatellenes, Amerika-ellenes, Európai Unió-ellenes hangok, amelyek jellemzően tényeket ferdítenek és hazugságokra építenek, de így is alkalmasak arra, hogy mérgezzék a magyarok lelkét.” Kárpáti István emlékeztetett: mindezen az Ukrajnában dúló háború sem változtatott, pedig az tisztán megmutatta a különbséget Kelet és Nyugat között. Az alpolgármester szerint, ha Szent István ma élne, szenvedélyesen érvelne a Nyugat mellett, és heves vitákat vállalna azokkal, akik a Keletet védik. Kárpáti István erre kérte hallgatóságát is, hogy „a hazugságok ne terjedhessenek cáfolatlanul, és az ordas eszmék ne fertőzzék a magyarok lelkét.”

Nézze meg galériánkat!

Az ünnepi programok délután a rossz idő miatt a Fő tér helyett a Mátra Művelődési Központban folytatódtak. Újvári Marika, az Acélhang Dalkör, az Eszterlánc Mesezenekar, a Fitt Kriszti Tánciskola, Auguszt Bárió és Radics Gigi várta az ünnepelni vágyókat.

Kiemelt tartalmak