Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Megválasztották Gyöngyös Város Borát

2022. 05. 18. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 24. 10:22

Ahogyan tavaly, úgy idén is szürkebarát lett a városbor Gyöngyösön, a zsűri ezúttal is a Bárdos Pincészet borát választotta a legjobbnak. A Gyöngyös Város Polgármesterének Bora címet a Nyilas Pincészet 2021-es évjáratú illatos sauvignon blanc-ja érdemelte ki.

A két nyertes bor

Gyöngyösön az 1990-es évek vége óta hagyomány, hogy a Gyöngyösi Hegyközség területén készült borokból minden évben megválasztják azt az egyet, amely egy éven át viselheti a Gyöngyös Város Bora címet, néhány éve pedig a Gyöngyös Város Polgármesterének Borát is megválasztják.

Az idei versenyre benevezett 24 bort egy szakmai és egy társadalmi zsűri értékelte. A vakkóstoláson az illatos borokat külön bírálták, így a két kategóriában három-három bor került a csúcszsűri elé, amely egy újabb kóstoláson választotta ki a győztes borokat, a Bárdos Pincészet 2021-es évjáratú szürkebarátját (Pinot Grigio), valamint a Nyilas Pincészet ugyancsak 2021-es sauvignon blanc-ját.

– Egészen kiváló az évjárat, fantasztikus borok kerültek elénk, nagyon szoros volt a verseny – értékelt Hiesz György polgármester, aki a szakmai zsűri tagjaként bírálta a borokat Csernyik István nagyrédei hegybíró, dr. Kovács Tamás, a Kokoferm Kft. ügyvezető igazgatója, Répási László, Kelet-Magyarország borászati szaktanácsadója és Kovács Péter markazi borász társaságában. A társadalmi zsűriben Lefler Péter borszakértő vezetése mellett Siliga Tünde, a Schneider Electric gyöngyösi gyárának igazgatója, dr. Joó Ervin, a VAMAV Kft. ügyvezető igazgatója, Karancsi Zsolt, a Hyginett Kft. ügyvezető igazgatója és Ószabó Attila, a Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője bírálta a tételeket, amelyek között csak száraz fehér borok szerepelhettek, több szürkebaráttal a mezőnyben.

– A Mátrai borvidéken található hazánk legnagyobb szürkebarát termőterülete, így a borvidék méltán híres erről a borfajtáról – mondta el Holló Ákos, a Gyöngyösi Hegyközség elnöke, aki a Bárdos Pincészet nyertes borát lendületes, üde savakkal rendelkező, friss borként jellemezte. A pincészet a borral egyébként duplázott, hiszen a Pinot Grigio 2020-as évjáratú kiadása tavaly nyerte el a Gyöngyös Város Bora címet. A Nyilas Pincészet most először nyert a gyöngyösi városbor-választáson, az illatos borok közül a pincészet sauvignon balnc-ját választották a legjobbnak, amely a Gyöngyös Város Polgármesterének Bora címet viselheti egy éven át. A bor lendületes és friss, üde savak, valamint csalános íz- és illatjegyek jellemzik.

Mindkét bor megkóstolható lesz a hétvégén a Mátrai Bornapokon a borvidék közel 160 további borával együtt.

Kiemelt tartalmak