Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Megszűnnek a zöldhulladékgyűjtő-helyek

2023. 02. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 02. 09. 15:04

Sokan éltek vissza a lakossági zöldhulladék-gyűjtő helyek lehetőségével, ahol rendszeresen kommunális és veszélyes hulladékot helyeztek el, ezért az elmúlt hónapok kedvezőtlen tapasztalatai miatt az önkormányzat azok megszüntetéséről döntött.

A gyöngyösi önkormányzat még tavaly májusban alakított zöldhulladék-gyűjtő pontokat a város több pontján azzal a céllal, hogy kiegészítse a közszolgáltató által végzett házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést, és lehetőséget teremtsen a nagyobb méretű, gallyak, ágak, kivágott cserjék hulladékának díjmentes elhelyezésére, pótolva ezzel a korábban a szennyvíztelepen működött, de a felújítás során bevezetett technológiaváltás miatt megszűnt zöldhulladék-lerakási lehetőséget.

Az elmúlt hónapokban a zöldhulladék-gyűjtők használata során szerzett kedvezőtlen tapasztalatok miatt azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy megszünteti a zöldhulladék-gyűjtő pontokat, azokat ugyanis a lakosság rendeltetésüktől eltérően használta. A kihelyezett információs táblák és a kamerás megfigyelés ellenére is rendszeresen helyeztek el kommunális és veszélyes hulladékot a zöldhulladék-lerakókban, rendszeressé vált, hogy nagymennyiségű nyesedékkel eltorlaszolták a bejáratot, így használhatatlanná téve a lerakókat. Gyakori tapasztalat volt, hogy a gyöngyösi lakosság használatára épített lerakókat gazdálkodó szervezetek vagy más települések lakói töltötték meg hulladékkal.

A lakossági zöldhulladékgyűjtő-helyek a rendeltetésüktől eltérő használat miatt fenntarthatatlanná váltak, így az önkormányzat azok megszüntetéséről döntött. A közterület-figyelő kamerák továbbra is a helyszíneken maradnak, arra kérjük a lakosságot, hogy ne helyezzen el semmilyen hulladékot ezeken a területeken.

A zöldhulladék kezelése a közszolgáltatónak való átadással vagy helyben történő komposztálással történhet. A közszolgáltatási díj keretében kéthetente 3×120 liter, továbbá 0,5 m3 kötegelt zöldhulladék adható át a közszolgáltatónak. Ezen a mennyiségen felül a darabonként 300 Ft-ért megvásárolható lebomló zsákokban bármilyen mennyiségű zöldhulladék elszállításra kerül, nagy méretű és mennyiségű zöldhulladék szállítására pedig konténer rendelhető a közszolgáltatótól.

A lebomló gyűjtőzsákba vagy edénybe elhelyezett, illetve kötegelt zöldhulladék kizárólag közszolgáltató által meghirdetett hulladéknaptárban megjelölt szállítási napon helyezhető ki a közterületre, minden más időpontban, vagy ömlesztve történő közterületi kihelyezés illegális, hulladékelhagyásnak minősül.

Kiemelt tartalmak